Den tidigare socialministern, riksdagsledamoten och partiledaren för Kristdemokraterna Göran Hägglund var ordförande i den parlamentariska kommitté för "långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service" som häromdagen lämnade sina förslag till regeringen.
Göran Hägglund är så nära omdömet "allmänt respekterad och balanserad person" som det väl är möjligt för en tidigare partipolitiker att komma. Det var kort sagt ett klokt beslut av regeringen att utse Hägglund till ordförande i den upphetsade public service frågan. Politikerna ska ju inte ge sig in och bestämma program och vinklar i public services produktion. Politiken ger ramar och pengar. Vilket är styrande när det gäller förutsättningar och övergripande villkor.
Public service, alltså de tre bolagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion, har allmänt sett ett mycket högt förtroende. Som inte minst SOM-institutet vid Göteborgs universitet visat i sina årliga undersökningar av svenskarnas förtroende för det ena och det andra, så har det dock smugit sig in växande förtroendeskillnader mellan nyhetskonsumenter som ser sig som vänster- respektive högerlutande personer. Förtroendet är betydligt högre hos vänstern än hos högern. Vilket så klart är illa för statliga och skattefinansierade mediebolag där målgruppen inte kan vara mindre än alla och hela landet.
Vad vill då kommittén göra? En som på många sätt vet vad han talar om är Per Andersson som är redaktör på SVT: s Kulturnyheter. I sin analys (13 maj) säger Per Andersson att kommittén gav tre tydliga besked: "Ett som innebär ingen förändring alls. Ett som innebär en viss förändring. Och ett som möjligen kan innebära en mycket stor förändring." Ingen förändring gäller för uppdragets fortsatta bredd och frihet från detaljregleringar. En "viss" förändring ser Per Andersson i att public service likt "nära nog alla offentligfinansierade verksamheter" får lite mindre anslagsökningar än tidigare. Den "stora" förändringen är enligt Per Andersson att kommittén markerar (lite löst men ändock) att public services nyhetsuppdrag "inte är multimedialt. (--) SVT ska göra tv. SR ska göra radio." Utvecklingen, kanske framförallt på SVT, att alltmer producera gratis "webtidningar" på sin sajt har kritiserats av de privata medieföretagen som lever på att sälja redaktionellt innehåll till läsarna. Den kloke Göran Hägglund har lyssnat på den kritiken.