Problem och mÀrkligheter i terrorns och krigets spÄr

Sedan snart tjugo Är tillbaka Àr Gaza en islamistisk diktatur dÀr Hamas styr med jÀrnhand.

En bild frÄn kibbutzen Kfar Azza som angreps av Hamas den 7 oktober. Bilden Àr frÄn 29 januari i Är och visar besökare som köar för att med egna ögon se ett av husen dÀr mÀnniskor mördades och togs som gisslan.

En bild frÄn kibbutzen Kfar Azza som angreps av Hamas den 7 oktober. Bilden Àr frÄn 29 januari i Är och visar besökare som köar för att med egna ögon se ett av husen dÀr mÀnniskor mördades och togs som gisslan.

Foto: Leo Correa

Krönika2024-01-31 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

De ungefĂ€r tvĂ„ miljoner invĂ„narna, mestadels palestinier som "Ă€rvt" flyktingskapet av tidigare generationer, lever i grym fattigdom och Ă€r helt rĂ€ttslösa visavi hĂ€rskarna Hamas. Skall regeringen i Israel anklagas för nĂ„got sĂ„ Ă€r det för att man under lĂ„ng tid mer eller mindre har lĂ„tit Hamas vara i fred. Ett Palestina som Ă€r splittrat ansĂ„gs vara mer vĂ€rt för sĂ€kerheten och framtiden Ă€n att eliminera det muslimska brödraskapets ruggiga lokalavdelning pĂ„ Gazaremsan. Sedan den 7 oktober 2023 har Israel av begripliga skĂ€l en helt annan dagordning. 

Att militĂ€rt försöka slĂ„ ut Hamas Ă€r naturligtvis helt legitimt. Vilken annan regering i vĂ€rlden hade gjort samma sak om lĂ„ngt över tusen av landets innevĂ„nare mördats i en hĂ€nsynslös terrorattack och ett stort antal mĂ€nniskor tagits som gisslan. Förmodligen skulle nog ocksĂ„ kĂ€ndiskollektivet i Sverige - Ă€ven om de tycks ridas av en ofantlig iver att stĂ€ndigt göra parodi pĂ„ sig sjĂ€lva - hĂ„lla inne med sina enfaldiga upprop under nĂ„gon vecka eller tvĂ„ om vi hĂ€r hemma hade drabbats pĂ„ ett liknande sĂ€tt som israelerna.  

Hamas terrordĂ„d mot civila i Israel och deras diktaturregim i Gaza har bĂ€ring pĂ„ tunga problem och mĂ€rkliga företeelser Ă€ven i Sverige. Allvarligast Ă€r att antisemitismen visar upp sig alltmer öppet och otĂ€ckt. GlĂ€djedemonstrationerna i flera svenska stĂ€der efter Hamas terrordĂ„d sĂ€nde ut chockvĂ„gor i landet. NĂ€r Israel sedan försvarade sig och gick till militĂ€rt anfall mot Hamas sĂ„ visade det sig att det bodde flera hundra mĂ€nniskor med svenska medborgarskap/uppehĂ„llstillstĂ„nd som nu ville ha konsulĂ€r hjĂ€lp att transporteras tillbaka till Sverige. Sveriges utrikesdepartement avrĂ„der sedan tio Ă„r tillbaka frĂ„n alla resor till Gaza. 

En avrÄdan pÄ mycket goda grunder förstÄs. DÄ Àr det ju minst sagt mÀrkligt att hundratals mÀnniskor som flytt frÄn Hamas diktatur i Gaza tycks ha skyndat tillbaka till diktaturen sÄ fort de fÄtt sina svenska resehandlingar. Vilket Àr nÄgot som borde pÄverka asylpolitiken framöver. Svenska Dagbladet (30/1) rapporterar om att ett tiotal av dem som begÀrt hjÀlp att komma till Sverige har "flaggats" av SÀkerhetspolisen/Utrikesdepartementet. Som sig bör Àr mycket hemligt. Men "flaggningen" innebÀr att nÄgon reshjÀlp inte ges. Vilket indikerar sÀkerhetspolitiska skÀl att avstÄ frÄn transporten.Med tanke pÄ Hamas ohyggliga vÄldskapital kÀnns det bra att SÀpo Àr vaket och alert. Diktaturkramare bör om möjligt hÄllas pÄ armlÀngds avstÄnd.