När Svedahl sovit på saken avgår han säkert självmant

Bra att Sophia Jarl tar en hård och helt riktig strid för demokratin och förtroendeuppdragens värde.

Reidar Svedahls pressträff var en märklig tillställning.

Reidar Svedahls pressträff var en märklig tillställning.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-01-26 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det liberala kommunalrådet i Norrköping Reidar Svedahl har förlorat en förtroendeomröstning bland sina egna medlemmar i Norrköping. Han har blivit utesluten ur partiet av Länsförbundet i Östergötland. Riksorganisationen inom Liberalerna har genom partisekreteraren (och enligt Reidar Svedahl själv genom flera andra "mycket högt uppsatta" politiker i partiet) agerat för att Svedahl ska respektera partiorganisationens beslut. Hans tid som politisk företrädare för Liberalerna har kort sagt kommit till vägs ände. 
 

Vid en pressträff på Grand Hotel på fredagsförmiddagen skulle Reidar Svedahl ge sina kommentarer till den uppkomna situationen och ge besked om hur han agerar framåt i tiden. Lämnar han politiken som hans parti vill? Eller tänker han stanna kvar som politisk vilde? Det var i alla fall vad den stora presskåren förväntade sig. 

Svedahl valde istället att under nästan fyrtio minuter berätta om allt gott han gjort för Norrköping under sina tio år som kommunalråd och om hur illa medlemmar i det lokala partiet, i Länsförbundet och i partiets riksorganisation har behandlat honom. Det var kort sagt en mycket märklig tillställning.

På känt haveristmanér hävdade han att vare sig uteslutningen eller misstroendebeslutet har genomförts på ett stadgeenligt sätt. Svedahl berättade att han har överklagat uteslutningen ur partiet till partistyrelsen. På en rak fråga från Folkbladet om han verkligen trodde att överklagandet skulle ha någon chans att vinna gehör så svarade Svedahl att chansen var "pyttepytteliten." Det står med andra ord klart att Reidar Svedahl själv inser att hans enda politiska framtid är som partilös vilde. En framtid som Svedahl, när han sovit på saken, nog inser är helt meningslös.

Ett par timmar efter Reidar Svedahls pressträff bjöd de tre partierna i Borgerlig samverkan in till en presskonferens. Monica Holtstad har av medlemmarna utsetts till gruppledare för Liberalerna medan Reidartumultet pågår. Nu stod hon vid podiet tillsammans med Eva-Britt Sjöberg (KD) och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M). 

De berättade att de kommer att begära att det genomförs "omval" i kommunstyrelsen och i Samhällsplaneringsnämnden där Reidar Svedahl är ledamot respektive ordförande. Det är bra att Jarl och hennes kollegor står upp för demokratin hårt och bestämt. Vid ett omval blir Svedahl avsatt från de poster som han vägrat lämna. Jag hoppas att Svedahl inser att loppet är kört och avgår självmant. Det skulle räta upp hans anseende.