Magdalena Andersson är en julklapp till partiet

Några dagar före jul åt jag julgröt och skinksmörgås tillsammans med finansminister Mikael Damberg.

Hon är en julklapp till Socialdemokraterna. Och hon ger också julklappar till S.

Hon är en julklapp till Socialdemokraterna. Och hon ger också julklappar till S.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2021-12-24 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi hade alls inget privat möte där i den fina matsalen på Sandbyhovs så gott som sprillans nya vårdcentral i Norrköping. Matsalen var i det närmsta full av medarbetare från vårdcentralen och med människor från finansministerns följe.

"Det har ju börjat rätt bra", sa jag med hänvisning till den dagens opinionsmätning som visade på en säkerställd uppgång med ungefär tre procentenheter för Socialdemokraterna sedan den nya regeringen tillträdde för då drygt två veckor sedan. 

"Det viktigaste nu är att inte få hybris", sa Mikael Damberg. Och det har han förstås rätt i. Uppgången i den mätningen innebar att Socialdemokraterna var tillbaka på sitt valresultat från 2018 på 28, 3 procent. Inget att få storhetsvansinne över. Vilket ju naturligtvis finansministern inser. Hans varning för övermod fyller dock in plats. Magdalena Anderssons tillträde - två gånger dessutom - som ny statsminister i en socialdemokratisk regering var en julklapp till Socialdemokraterna. Det historiska vingslaget - första kvinnliga statsministern - och hennes goda humör och avspända skratt under det dramatiska och smått parodiska dubbla statsministervalet gjorde att hon blev en snackis i så gott som all möjlig media och i alla sammanhang där folk sågs. Men julklappar kommer bara en gång per år. När det lackar mot jul nästa gång så ligger riksdagsvalet 2022 nästan fyra månader bakåt i tiden. 

Finansministerns hybrisvarning förtjänar att upprepas nu på julafton. Julklappar har man sällan explicit förtjänat; till skillnad från andra utmärkelser och annat beröm. Julklappar får man däremot om man lever i en familjemiljö där det delas ut julklappar. Att Socialdemokraterna förr eller senare behövde byta partiordförande/statsminister är inget uppseendeväckande eller extraordinärt. Alla partier byter ledare då och då. Han man tur så leder den extra uppmärksamheten som ett skifte innebär till ökad positiv synlighet och till bättre opinionssiffror. För att hålla dessa siffror och för att förbättra dem ytterligare så behövs dock andra insatser och åtgärder. Vilket både Magdalena Andersson och hennes finansminister är helt på det klara med. Man tänker välja sina strider bättre när man nu inte längre direkt styrs av Miljöpartiet eller av det nedlagda Januariavtalet. Positionsförändringar visavi kärnkraft, gruvor, gangsters och Arlanda flygplats märks redan. Socialdemokratin gör sig mer socialdemokratisk igen. Det är Magdalena Anderssons julklapp till partiet.