Ett av deras tre sköna nummer var sången "Nämner du Sverige." Det gjorde både Kungen och statsministern. Nämnde Sverige alltså. Jag var där.
Kungen öppnade riksmötet och önskade "kraft, mod och visdom" till ledamöterna och talade därefter vist och klokt om Sverige som ett i anpassningsförmåga rikt begåvat land. Så är det. Sedan läste statsminister Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring i riksdagen och talade klokt och vist om Sverige som ett land där kunskap och bildning ska vara ledstjärnor för skolan och samhället. Det var också i övrigt en något ovanlig förklaring.
Regeringsförklaringar brukar ju vara ett sannskyldigt rabblande av allt stort och smått som regeringen tänker sig göra. Och visst fanns det sådana inslag även i denna upplaga av Löfvens förklaring. Men i det stora hela påminde Löfvens framträdande mest om ett vanligt politiskt tal. Coronan och dess påfrestningar på människor och samhälle utgjorde stommen i talet. Stefan Löfven upprepade och inpräntade ihärdigt att "Sjukvården, äldreomsorgen och klimatomläggningen" är de frågor som står i regeringens fokus. Klimatomläggningen är en "ödesfråga" sa Löfven.
Löfvens politikfokus är inte märkligt. Det speglar hans anpassningsbehov till regeringens sammansättning. Miljöpartiet kan behöva en liten lätt spark där bak för att förstå att klimatet är vad de ska koncentrera sig på om de vill överleva som regeringsparti. När C-ledaren Annie Lööf återkom till politiken häromveckan så talade hon -utifrån egna upplevelser - engagerat om sjukvården. Och äldreomsorgen (och pensionerna) är socialdemokraternas egen kronjuvel. Coronan har visat på "revor" i såväl sjukvården som äldreomsorgen och därför ska vi inte tillbaka "där vi var före pandemin utan vi ska bygga något bättre", sa Stefan Löfven.
Liberalerna fick också sitt i regeringsförklaringen. Det här med "kunskap och bildning" i skolan; det har Stefan Löfven i och för sig i blodet sedan tiden i IF Metall. Men hans nuvarande omgivning i parti och environger är inte lika klara på den punkten utan flummar ofta till det med besvärjelser om "likvärdighet" - som faktiskt kan betyda precis vad som helst. Därför kan L: s motvilliga närvaro i Januariavtalet ha haft betydelse på Löfvens ord såväl när det gäller kunskap som på regeringsförklaringens löfte om att fler dåliga skolor ska stängas. Som Kungen sa: Anpassning är en dygd för den som vill föra traditionerna vidare.