Lite mer av FinspÄng och London vore bra för Löfven

NÄgon minns kanske "Gröna folkhemmet" som den nyvalde partiledaren och statsministern Göran Persson lanserade pÄ vÄrvintern 1997.

Stig Andersson Àr ordförande i FinspÄngs Tekniska. HÀr pÄ utfÀrd i gammalt fordon pÄ Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

Stig Andersson Àr ordförande i FinspÄngs Tekniska. HÀr pÄ utfÀrd i gammalt fordon pÄ Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

Foto: Börje Gavér/arkiv

Krönika2020-11-21 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kampanjen var tĂ€nkt som en framĂ„tsyftande politik som skulle möta partifolkets lĂ€ngtan efter en ny stor reformuppgift för partiet: Grön teknik till nytta för miljöproblem, tillvĂ€xt och jobb.Tidigare politiska reformer som till exempel den allmĂ€nna tjĂ€nstepensionen, socialförsĂ€kringarna, grundskolan och förskolan uppfattades som samhĂ€llsförĂ€ndrande strukturreformer dĂ€r S-politiken pekat ut nya riktningar. Men vad var S stora uppgift nu? Mer Ă€n att genomföra saneringar av statsfinanserna? HĂ€r kom Perssons gröna folkhem som ett försök till svar. Men det lyfte aldrig riktigt. I vart fall inte som kampanj. Ute i verkligheterna hĂ€nde det dĂ€remot en hel del. Jag vet inte om det gĂ„r att bevisa sambanden mellan de mĂ„nga miljarder som staten rullade ut till kommunerna för att stödja gröna lokala insatser och den gröna utveckling som började fĂ„ lite mer spring i benen vid den hĂ€r tiden. 

Jag kom att tĂ€nka pĂ„ Perssons gröna folkhem hĂ€romdagen nĂ€r jag var pĂ„ ett slags studiebesök pĂ„ FinspĂ„ngs Tekniska. Det kommunala bolaget har ansvar för tunga saker som vĂ€rme, vatten, avlopp och sophantering. Stora gröna insatser har steg för steg genomförts under de gĂ„ngna tjugo Ă„ren. Störst betydelse har kanske fjĂ€rrvĂ€rmen haft. Oljepannorna har försvunnit ute i industrierna, hos fastighetsvĂ€rdarna och i villorna. Återvinningsstationer finns överallt, fossila brĂ€nslen ersĂ€tts av andra, smarta turbiner gör el av lĂ„gtempererad spillvĂ€rme, matavfall blir biogas och det planeras för fullt för utbyggnaden av laddstolpar i samhĂ€llet. Sedan ett Ă„r tillbaka Ă€r FinspĂ„ngs Tekniska fossilfritt! 

Tidigare den hĂ€r veckan lanserade den brittiske premiĂ€rministern och högerledaren Boris Johnson en jĂ€ttekampanj för klimatet. Johnson vill att Storbritannien ska "bli vĂ€rldsledande pĂ„ grön teknik" för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapa en lĂ„ngsiktig och hĂ„llbar tillvĂ€xt. Det ska satsas stora högar med pund pĂ„ allt frĂ„n skogsplantering, batteriproduktion, vindkraft, bensin/dieselbilsförbud, kĂ€rnkraft och till cykelbanor. Boris Johnsons optimistiska energi Ă€r oefterhĂ€rmlig. Perssons folkhemsansats var dock samma andas barn; lĂ„t vara i en mer lĂ„gmĂ€ld och svensk utgĂ„va. Socialdemokraterna borde hitta Ă„ter till tillvĂ€xt och teknik. Klimatpolitiken lyfter inte som folklig frĂ„ga nĂ€r plastpĂ„seĂ„ngest, tillvĂ€xtblygsel och GretagnĂ€ll sĂ€tter bilden av politiken. Fossilfria FinspĂ„ng Ă€r mer verklighetsnĂ€ra. 

Stefan Löfven riskerar att bli som han umgÄs; det vill sÀga prÀglas för mycket av Miljöpartiets grundlÀggande tillvÀxt- och civilisationskritik.
Stefan Löfven riskerar att bli som han umgÄs; det vill sÀga prÀglas för mycket av Miljöpartiets grundlÀggande tillvÀxt- och civilisationskritik.