Klokt att inte göra för mycket innan vi vet lite mer

I måndags höll de 85 förtroendevalda politikerna sitt ordinarie fullmäktigemöte för mars månad. Jag var där.

Anna Thörn styr i Norrköpings rådhus. Hon ligger långt och klokt framme i planeringen av mottagandet av ukrainska krigsflyktingar i Norrköping.

Anna Thörn styr i Norrköpings rådhus. Hon ligger långt och klokt framme i planeringen av mottagandet av ukrainska krigsflyktingar i Norrköping.

Foto: Calle Slättengren/Christian Ekstrand

Krönika2022-04-03 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommundirektör Anna Thörn inledde mötet med att redogöra för vad och hur Norrköpings kommun arbetar med förberedelserna för att ta emot krigsflyktingar från Ukraina. Hon redogjorde för vilka åtgärder som vidtas för att så att säga förboka platser för masslogi och vad som görs för att kunna ta emot skolbarn på ett bra sätt. Bra, klokt och riktigt på alla sätt. Förberedelser och planering har många positiva sidor. Inte minst är planering viktigt eftersom det hjälper en organisation som Norrköpings kommun - eller en enskild människa som vem som helst av oss - att inse när och om man ändrar sig; så att säga avviker från plan. Det viktiga med att förstå att och när man ändrar sig är att det ger anledning till frågor om varför man/jag/vi ändrar oss just nu? Har något hänt som verkligen ger anledningar till förändring? 

När det gäller krigsflyktingarna från Ukraina tvingas beslutsfattarna att agera med sämsta tänkbara beslutsunderlag. På fullmäktigemötet frågade jag Anna Thörn hur många från krigets Ukraina som hittills kommit till Norrköping? Hon kunde inte svara på det. Vilket jag inte lastar henne för. Den formella gången är att ukrainarna först registreras på Migrationsverket och att Migrationsverket därefter anvisar flyktingar till Norrköping; eller vart de nu ska. Då, på måndagsförmiddagen den 28 mars hade enligt de senaste siffrorna från Migrationsverket, det kommit lite drygt 22 000 människor från Ukraina till Sverige mellan den 24 februari och den 25 mars. Vilka hjälp- och stödbehov som dessa människor har - utöver en tillfällig fristad undan kriget - är omöjligt att veta. Det finns en ganska så stor ukrainsk diaspora i Sverige där det görs stora insatser civilt och informellt. Många andra svenskar hjälper också till och uthålligheten räcker nog någon eller några månader. Det är bra att vara förberedd med skolor men det är ju knappast realistiskt att dra igång en stor och oroande apparat ute på skolorna om det bara handlar om några veckor. Det blir bara tok.Alla skolbarn klarar någon eller några månaders frånvaro från skolan. Inte minst om det är en svensk skola och du själv talar ukrainska. När det börjar bli dags för hösttermin så vet vi mer om behovet. Planeringen bör ha sikte på augusti och inte på april/maj. Kanske grundläggs en ganska stor ukrainsk koloni i Norrköping just nu? Kanske är de flesta hemma igen innan midsommar? Ingen vet. Gå inte in och stör den reguljära verksamheten för mycket innan vi vet mer. Det är mitt planeringsråd.