Trädgårdsstäder utåt Marby och Djurön kan ge Norrköping ett lyft

Sophia Jarl behöver försäkra sig om förmågan att för första gången på mer än 80 år se till att detaljplaner för Marby och Unnerstad vinner laga kraft.

En guide från start till mål om detaljplaner

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-09-25 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrköpings kommun tycks vara inne i en lite trist period. Befolkningen stagnerar/minskar. Nyheter om skolor och förskolor som stängs och om konkurser och andra problem i byggbranschen haglar över oss. Å andra sidan är ju staten - genom Ostlänken och Förbifart Söderköping - i startgroparna för historiskt stora infrastruktursatsningar i Norrköping/Söderköping. Mängder med människor kommer att få upp ögonen för östra Östergötlands attraktiva miljöer och lägen för boende och arbete. Norrköping borde psykologiskt och politiskt rusta för ett guldläge istället för att gå för långt in i tillbakagångens mörker.

Nyligen träffade jag Marcus Söderström och Karl Braune. Vi sågs på Bråddgatan 11 i Norrköping. De arbetar som affärs- respektive projektutvecklare på OBOS; ett norskt kooperativt företag som bildades för 95 år sedan av arbetslösa byggnadsarbetare i Oslo. OBOS betyder "Oslo bolig og sparelag." 

OBOS bygger bostäder av olika slag. Men det är ingen tvekan om att OBOS-hjärtat framförallt slår för egna hem i form av småhus och villor för både barnfamiljer och seniorer. Bygget av egna hem och småhus har minskat kraftigt i Sverige på senare tid. Kommunpolitikerna har nästan helt koncentrerat sig på att förtäta städernas centrala delar med flerbostadshus. Vilket förstås är rimligt. Mängder av lägenheter har byggts, sålts och hyrts ut i-bland annat attraktiva miljöer som Inre hamnen och i Västgötebacken. Men det glöms lätt bort att uppemot 70 procent av svenskarna allra helst skulle vilja bo i ett eget hus nära naturen men inte alltför långt bort från stan. 

För en 8-9 år sedan köpte OBOS ett par hundra hektar mark i de havsnära trakterna runt Marby och Unnerstad; ungefär 8 kilometer öster om Norrköpings centrum. Säljare av marken var HSB som väl hade tröttnat på att vänta på så kallade detaljplaner för området. OBOS har övertagit stafettpinnen i väntansloppet. Just nu hoppas företaget på att en detaljplan för Marby Strand ska bli antagen 2026. Tidigare försök att få till detaljplaner har misslyckats på grund av överklaganden av olika slag. 

Det gjordes några detaljplaner för Marby/Unnerstad i början av 1940-talet. Då styckades det av mark för att möjliggöra bygget av enkla fritidshus. Sedan dess har ingen hänt på detaljplaneområdet. I den mer övergripande översiktsplanen som kommunen tagit fram pekas dock ett stort område mellan Marby och Djurön ut som "potentiellt utvecklingsområde för staden" med ett stort utbud av bostäder av allahanda slag och med nya vägar, skolor, cykelvägar och fritidsområden. Alldeles före sammanslagningen av Norrköpings kommun i början av 1970-talet beviljades ett antal byggrätter i Marby och Unnerstad. Och på senare år, när vatten- och avloppsanslutningarna har kommit ner i jorden och in i husen, så har åretruntboendet stegvis ökat. 

OBOS har, utöver Marby Strand befintliga byggnation och de nya bostäder som ska byggas, även den större "trädgårdsstaden" Marby Gård på gång. Här kan det byggas mellan 5-700 bostäder. I Unnerstad kan det handla om cirka 150 bostäder och lite längre österut mot Djurön planeras för "Sidus Golfbyn" och ett femte lite större område i Sidus.  Allt byggs i trä.

Här kan Norrköping få till en småhusboom som kan locka folk från hela Sverige till trakten. En av de viktigaste tillväxtkompetenserna som kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl behöver försäkra sig om just nu är därför förmågan att för första gången på mer än 80 år se till att detaljplaner för småhusbyggande i Marby och Unnerstad vinner laga kraft.