Kanske det bästa en officer kan göra för sitt Sverige

Vid lunchtid på söndagen inleddes Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på länk då Rikskonferensen inleddes på lunchtid på söndagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på länk då Rikskonferensen inleddes på lunchtid på söndagen.

Foto: Skärmklipp från Folk och Försvars rikskonferens 7 januari

Krönika2024-01-07 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll ett strongt anförande om fortsatt och ökat behov av västlig solidaritet mot den ryska terrorn och för en ökad och gemensam vapenproduktion. Dramatiken i krigets verkligheter ger ju ett helt annat innehåll åt alla de där fina värdeorden om frihet och solidaritet som det strösslas om till vardags. Solidaritet är ett krävande begrepp. Solidaritet är något helt annat än vänlighet och välgörenhet i allmänhet. Solidaritet bygger på ömsesidighet, på jämlikhet och på gemensamma intressen.

Ukraina står mycket bokstavligt och solidariskt upp för oss och den västliga demokrati och livsstil som de själva ännu inte är en del av. Vilket är mycket solidariskt förpliktigande för oss. 

Generalmajoren och tidigare arméchefen Anders Brännström belyste allvaret i situationen när han medverkade i Kvartals Fredagsintervju på trettondagsafton. Han intervjuades av Magnus Thorén. Brännström lämnade Försvarsmakten för sex år sedan - efter 45 år i det militära försvaret - sedan han mer eller mindre gjort sig omöjlig genom att tala öppet om stora brister i den svenska krigsdugligheten som han upplevde. Och som väldigt många andra inom det militära försvaret upplevde på liknande sätt. 

Brännströms hjärta slår starkt för Sverige och det svenska försvaret. Han är också en påstridig person som inte gärna tiger still. Sedan hans tvära avslut som officer 2018 har han landat på fötterna och arbetar med frågor om kris och beredskap. I intervjun med Kvartal återkom Brännström ofta till att det bästa man som officer kan göra för beredskapen och för krigsdugligheten är att våga tala öppet om de problem och risker man upplever.  Här har han en viktig poäng. Krig var länge "osannolikt" i den svenska offentligheten. Därför kunde det militära försvaret förfalla och därför gick vi inte med i Nato för länge sedan. 

Nu har det offentliga Sverige svängt rejält. Vilket märktes i Sälen på söndagen. De traditionsenliga frågeställarna från Svenska Freds och Läkare mot kärnvapen kändes plötsligt som udda fåglar istället för som ideologiska stöttepelare för det tidigare regeringspartiet. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hade därför en viktig poäng när hon betonade vikten av att även udda röster hörs i det nya läget. På samma sätt är Anders Brännströms röst väldigt viktig. I Kvartals intervju sa Brännström att solidariteten med oss själva och med Ukraina kräver att vi i väst går in med "allt som krävs" för att besegra Ryssland. Solidaritet kostar på. Så är det.