En del av alla dessa vinklar Àr sÄ ingjutna i journalisternas arbetsmiljö att de knappt mÀrks. NÀr det kommer till brott och straff Àr vinkeln ryggmÀrgsnÀra sedan flera decennier tillbaka: LÀngre fÀngelsestraff hjÀlper inte. Repression Àr dÄligt (höger) medan förebyggande Àr snÀllt (vÀnster.)
I söndags kvÀll medverkade justitieminister Gunnar Strömmer i SVT: s Agenda. Han var dÀr för att kommentera det dÄ senaste vÄldsutbrottet; en masskjutning i Farsta centrum med tvÄ döda, tvÄ skottskadade och en mÀngd livrÀdda ögonvittnen. Trots att Sverige numera ligger i den vÀstliga vÀrldens toppskikt nÀr det gÀller antalet barn som mördar barn ute pÄ gator och torg sÄ stÄr sig den nedÀrvda "straff och repression Àr dÄligt-vinkeln" fortsatt stark.
Givet lÀget i Sverige sÄ vore det naturligt att de kritiska frÄgorna till justitieministern var av karaktÀren "varför kan unga mÀn gÄ runt med automatvapen och skjuta folk mitt pÄ ljusa dan? Varför Àr de inte inlÄsta? " Men sÄ Àr det inte. Den gamla vinkeln styr; oavsett vad som hÀnder. I Agenda fick Gunnar Strömmer dÀrför svara pÄ frÄgor om det var sÄ att regeringen satsade för "mycket pÄ det repressiva och för lite pÄ det förebyggande" och om regeringen skulle "lyssna pÄ kritiken och ge mer pengar till kommunernas socialtjÀnster?"
Strömmer hade förstÄs inga besvÀr med de frÄgorna. Socialstaten Àr, precis som rÀttsstaten, Ànnu alltför svag och vag för att kunna ingripa med normsÀttande pondus mot tonÄrsmördare med invandrarbakgrund. Strömmer pÄminde dÀrför om att flera av de förstÀrkningar som Àr pÄ gÄng inom socialtjÀnsten handlar om utökade möjligheter att ingripa med tvÄngsmedel mot barns och vÄrdnadshavares viljor.
PÄ mitt livs socialpolitiska "universitet" Hasselakollektivet talade vi om "tvÄnget till frihet." Det var kontroversiellt dÄ pÄ 80-talet. Det borde inte vara det idag. Ska de hÀr pojkarna i gÀngens nÀrhet och svans ha en chans till nÄgot annat Àn korta skitliv sÄ behöver socialstaten kliva in och se till att de fÄr en anstÀndig chans att byta bana. De allmÀnt förebyggande och samhÀllsbyggande insatserna handlar om att barnen ska gÄ i bra förskolor och grundskolor. De individinriktade förebyggande ÄtgÀrderna handlar ofta om att skilja individen frÄn flocken för en tid. Socialpolitiken behöver kort sagt en ny och bÀttre vinkel. Och Gunnar Strömmer behöver bÀttre frÄgor.