Jomshof går när Åkesson tycker att Jomshof ska gå

Richard Jomshof är ordförande i riksdagens justitieutskott. Han ingår i den första generationen av SD-ordförande i riksdagen som blev möjliga efter valframgången 2022.

Richard Jomshof är en långvägare som har gjort stora insatser för SD sedan slagsmålstiden och framåt. Han har en stark ställning i partiet. Men Åkesson värderar nog behovet av att sitta hyfsat still i båten högre än vad det är värt att just justitieutskottets ordförande ska veva slagdängor från förr.

Richard Jomshof är en långvägare som har gjort stora insatser för SD sedan slagsmålstiden och framåt. Han har en stark ställning i partiet. Men Åkesson värderar nog behovet av att sitta hyfsat still i båten högre än vad det är värt att just justitieutskottets ordförande ska veva slagdängor från förr.

Foto: TT

Krönika2023-08-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jomshof är en "SD classic" (för att låna ord av Carl Bildt) och förkroppsligar de delar av partiet som tycker det är viktigare att skälla på muslimer och "ynkryggiga" moderater än att laga efter läge och inse var man befinner sig.  

Sverigedemokraterna har faktiskt ideologisk förflackning och väljartillväxt i sitt dna. Sverigedemokraterna är det enda nya parti (SD kom in i riksdagen så sent som 2010) som sedan den allmänna rösträttens införande för drygt hundra år sedan stadigt har växt och som nu tävlar med klassiska partier som Socialdemokraterna och Moderaterna om huvudrollen i svensk politik.

SD: s tillväxt har på många sätt gått under radarn. Den mediala och politiska uppmärksamheten har varit inriktad på jämförelser mellan SD och nazistiska och fascistiska partier under mellankrigstiden i Europa. Borgerligheten gjorde ungefär samma misstag när det förra seklet var ungt. Då gjorde man vad man kunde för att skåpa ut Socialdemokraterna som ett slags kommunister och halvkosacker. Det gick inte så bra. Det finns här oblundbara likheter med SD: s utveckling i nutid.  

Inför riksdagsvalet 2014 pekade Miljöpartiets dåvarande språkrör Gustav Fridolin ut Sverigedemokraterna som sin huvudmotståndare. Fridolin utlyste ett slags tävling om vem av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som skulle bli riksdagens tredje största parti. Fridolin var säkerligen eggad av sitt partis goda resultat i valet till EU-parlamentet den 25 maj 2014. MP fick drygt 15 procent av rösterna och hoppades kunna rida på framgångsvågen fram till riksdagsvalet den 14 september samma år. SD vann knappt 10 procent i valet till EU-parlamentet och var således rejält passerade av Miljöpartiet. 

Vad Gustav Fridolin missade var att SD: s valresultat 2014 var en tvådubbling jämfört med de dryga tre procent som väljarna gav SD i EU-valet 2009 medan MP: s valresultat 2014 endast var en ökning med fyra procentenheter sedan 2009. SD var kort sagt på gång. Och i riksdagsvalet den 14 september 2014 blev SD nästan dubbelt så stora som Miljöpartiet. Och i riksdagsvalet 2022 fick Sverigedemokraterna ungefär fyra gånger så stort väljarstöd som Miljöpartiet. 

Små partier är små därför att de är konstiga i breda väljargruppers ögon. Svårare är det inte. SD är nu i färd med att kanske växa ännu lite mer. Då behöver Jomshof gå. Men inte därför att han blir avsatt av liberaler. Utan därför att Jimmie Åkesson säger åt honom att gå.