Hon ställde sig mitt på golvet och sa som det var

Anna Ekström är utbildningsminister och socialdemokrat. En gång för länge sedan var hon min chef på Statsrådsberedningen. Hon har varit chef på fackförbundet Saco och chef på Skolverket.

Anna Ekström på SFI besök i Linköping. Eleverna på bilden (exklusive fotografen i mitten och kvinnan invid Ekström) läser svenska enligt det som kallas för "utbildningsplikten". Vilket betyder att Arbetsförmedlingen har bestämt att de behöver lära sig språket för att kunna bli anställningsbara.

Anna Ekström på SFI besök i Linköping. Eleverna på bilden (exklusive fotografen i mitten och kvinnan invid Ekström) läser svenska enligt det som kallas för "utbildningsplikten". Vilket betyder att Arbetsförmedlingen har bestämt att de behöver lära sig språket för att kunna bli anställningsbara.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-09-09 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen gjorde Anna Ekström ett besök på Linköpings vuxenutbildning. Där mötte hon ett antal elever och lärare och annan personal från SFI (Svenska för invandrare). Jag var där.

Anna Ekström är som sagt van att vara chef. Det märks. Hon ställde sig mitt på golvet och berättade vem hon var och vad hon ville. 

– När jag var tio år började min mamma att arbeta. Jag minns hur stolta jag och min bror var över att mamma gick till jobbet. Jag vill att ni och era barn ska kunna känna samma stolthet. Jag vill att ni så snabbt som möjligt ska lära er tillräckligt bra svenska för att ni så snabbt som möjligt ska börja arbeta, sa Anna Ekström. 

Socialdemokraterna har ett vallöfte för SFI.

– Vi vill sätta en tidsgräns på fyra år; längre tid än så ska man inte läsa på SFI, sa Anna Ekström. 

Syftet med tidsgränsen är att göra det tydligt för alla inblandade - elever, lärare, rektorer, kommunpolitiker -att utbildningen har en början och ett slut. Precis som för alla andra utbildningar med andra ord. Idag finns inga tidsgränser. SFI kan för somliga elever bli mer av ett "tidsfördriv" än en skola, som en av de ansvariga för verksamheten sa under mötet med Anna Ekström.

SFI är stort i Linköping. Uppemot 1000 elever studerar på olika nivåer och kurser. Hälften av eleverna är mer eller mindre analfabeter; de har ingen eller mycket kort skolbakgrund med sig i bagaget från sina hemländer. 

Regeringen vill strama upp invandringsmottagandet på olika sätt. Vilket tidsgränsen på SFI är ett uttryck för. Sverige har tagit emot runt en miljon invandrare på ett decennium. DN: s "Fakta i frågan" (8/9) granskar hur många av de invandrare i åldrarna 20-49 år som kom till Sverige 2010 som är i jobb (med lägst 12 400 kronor i lön per månad) 10 år senare? Svaret: Knappt hälften. Det är lätt att inse risken för att den hälft av SFI-eleverna som är analfabeter idag återfinns i den hälft som inte försörjer sig genom arbete om tio år.

SFI är Sveriges mest "utskällda" utbildning, suckade en medarbetare vid Anna Ekströms besök. Så är det kanske. Framförallt är SFI en av Sveriges viktigaste utbildningar som staten borde och bör ägna mer intresse och reformvilja. Anna Ekström är på gång. Det är bra. Hon var tvungen att avsluta besöket mitt i en intressant diskussion om knöligheter i SFI: s samverkan med Arbetsförmedlingen.

– Ring mig på måndag om jag har jobbet kvar, annars får du väl tala med Jomshof istället, sa Ekström med ett galghumoristiskt leende.

Karta: S:T Larsgatan 46