Hon kan ladda pandemin med lite dansk iver

Lite mer iver att fÄ Àndan ur vagnen lÀr inte göra nÄgon större skada.

Mette Frederiksen och Annie Lööf verkar i olika lÀnder, i olika partier och i olika roller. SÄ Àr det.

Mette Frederiksen och Annie Lööf verkar i olika lÀnder, i olika partier och i olika roller. SÄ Àr det.

Foto: TT

Krönika2021-03-02 20:35
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ tisdagseftermiddagen 2 mars tittade jag pĂ„ Danmarks radios sĂ€ndning frĂ„n frĂ„gestunden i parlamentet med statsminister Mette Frederiksen (S) FrĂ„gestunden var upplagd pĂ„ det viset att de övriga tretton (!) folketingspartiernas ledare fanns i salen för att stĂ€lla frĂ„gor i tur och ordning. MĂ„nga av frĂ„gorna gĂ€llde Mette Frederiksens vaccinpartnerskap med Österrikes kansler Sebastian Kurz och Israels premiĂ€rminister Benjamin Netanyahu. Frederiksen och regeringen Ă€r missnöjda med EU: s lĂ„ngsamhet i vaccinfrĂ„gan och har tillsammans med Kurz i Österrike etablerat kontakt med Netanyahu i vaccinfantomlandet Israel för att om möjligt köpa upp överskottsvaccin i Israel och/eller för att starta en gemensam vaccinfabrik i Israel för att sĂ€kra Danmarks behov av vaccin pĂ„ lĂ„ng sikt.

Mette Frederiksen utstrĂ„lar en kombinerad lyhördhet och beslutsam iver som Ă€r mycket tilltalande. Det syns tydligt att hon vill ha mer verkstad Ă€n vad EU nu förmĂ„r att Ă„stadkomma. Hon och Kurz Ă„ker till Israel redan pĂ„ torsdag den 4 mars. 

I fredags förra veckan fick jag tillfĂ€lle att stĂ€lla nĂ„gra frĂ„gor om pandemipolitiken till Centerpartiets ledare Annie Lööf. En annan ivrig politiker. Det kĂ€nns som om Annie Lööf Ă€r lite av samma andas barn som Mette Frederiksen. Lööf förhĂ€ver sig inte och sĂ€tter sig inte pĂ„ nĂ„gra höga hĂ€star gentemot regeringen. Centern har likt de andra partierna i det stora hela slutit upp bakom Stefan Löfven under CoronaĂ„ret som gĂ„tt. Centerpartiet har förvisso varit ett av de mer pĂ„drivande partierna nĂ€r det gĂ€ller krav pĂ„ lite snabbare fart frĂ„n regeringens sida nĂ€r det till exempel gĂ€ller stöd till drabbade företag och företagare. Under vĂ„rt samtal visar Annie Lööf dock en tydlig otĂ„lighet med hur saker och ting har utvecklats med smittspĂ„rning, testning och vaccinering. En otĂ„lighet hon i början av februari i Ă„r uttryckte sĂ„ hĂ€r i DN "Det har varit en hĂ€pnadsvĂ€ckande saktfĂ€rdighet frĂ„n regeringen. Man har alltid legat steget efter. " PĂ„ sin facebooksida för drygt en vecka sedan sa Annie Lööf att det Ă€r "nödvĂ€ndigt att helt stĂ€nga ner verksamhet dĂ€r smittan sprids." 

– Vaccinationskampanjen ska vara nationell och det behövs mer nationell styrning pĂ„ en del omrĂ„den, sa Annie Lööf till ig i fredags. 

Den dÀr ivern att fÄ saker och ting gjorda snabbare och bÀttre Àr en god tillgÄng. NÀr man likt Annie Lööf Àr i vart fall "halv oppositionspolitiker" sÄ blir det inte alltid sÄ mycket mer Àn oral iver av alla utspel och debattinlÀgg. Det Àr nÄgon annan som bestÀmmer. Och oppositionspolitiker som klagar pÄ regeringen kan lÀtt skyllas för att vara efterkloka och för att klaga för klagandets egen skull. Mette Frederiksen har en annan sits. Det Àr hon som bestÀmmer. Hennes iver kan vÀxlas ut i praktisk politik. Men vem vet hur det kan gÄ hÀr framöver. Annie Lööf Àr Ànnu ung - fastÀn snart veteran pÄ partiledarposten. Hon bör definitivt rÀknas in som en möjlig statsministerkandidat i olika scenarier. Jag har inget emot eftertÀnksamhet eller att sova pÄ saken innan det görs nÄgot. Men det Àr nog ingen tvekan om att Sverige skulle mÄ bra av lite mer iver, verkstad och egna initiativ. Annie Lööf har ju ocksÄ sÄ att sÀga ivern i familjen. Det Àr nu sjutton Är sedan hennes företrÀdare Maud Olofsson vÄllade stor uppstÄndelse i Almedalen med sitt utrop om att svenskarna borde vara mer som "ivriga bÀvrar" Àn som "matade fÄgelungar." Ska svenskarna bli vaccinerade pÄ ett bra sÀtt sÄ Àr det vÀl ocksÄ sÄ att lite mer iver att fÄ Àndan ur vagnen inte gör nÄgon större skada.