En sak är sann–det är för mycket Adler i politiken nu

De senaste turerna inom den styrande Borgerlig samverkan i Norrköping får mig att luta åt att Liberalernas gruppledare Reidar Svedahl och de andra tre partierna har passerat punkten där det inte längre går att återvända till det tidigare samarbetet.

Monica Holtstad är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i fullmäktige i Norrköping. Hon är även ordförande för Liberalerna i Östergötland och bör kanske fundera på om det inte är dags för en ny gruppledare för partiet i Norrköping.

Monica Holtstad är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i fullmäktige i Norrköping. Hon är även ordförande för Liberalerna i Östergötland och bör kanske fundera på om det inte är dags för en ny gruppledare för partiet i Norrköping.

Foto: Louise Åsenheim

Krönika2023-11-10 14:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en vecka sedan hoppade Svedahl av samarbetet i Borgerlig samverkan. Liberalerna kunde inte samverka med Sophia Jarl (M) sedan hon inte velat uttrycka sitt förtroende för Reidar. Förtroendebråket kom upp i turbulensen efter pressträffarna om en företagsetablering som planeras till Marvikens gamla kraftverk. Ägaren av Marviken är affärsmannen Niclas Adler. Denne Adler har stämt Norrköpings kommun i tingsrätten för att kommunen, enligt Adler på felaktiga grunder, avbröt tidigare samarbetsplaner om bygget av en "skärgårdsstad" i Marviken. Denna tvist är ännu ej avgjord.

I ett brev daterat den 8 november och som riktas till Liberalernas fyra fullmäktigepolitiker inklusive Monica Holtstad (som också är ordförande för Liberalerna i Östergötland) riktar kommunalråden i Borgerlig samverkan allvarliga anklagelser mot Reidar Svedahl. 

Brevet handlar om Svedahls relationer med affärsmannen Niclas Adler: "Norrköpings kommun riskerar att lida allvarlig ekonomisk skada genom Svedahls agerande", skriver Jarl och hennes kollegor.

Den bild som ges i brevet är att Reidar Svedahl har varit så nära Niclas Adler i affärsmässiga sammanhang att det finns starka anledningar att hävda att Svedahl är jävig. Svedahl sägs i en "skriftlig dokumentation resonerat om att han ska ordna en ”vacker lösning genom att prata med Adler om en förlikning” i den rättstvist som ligger och väntar i Norrköpings tingsrätt. Enligt de fem kommunalråden riskerar ett sådant yttrande från ett kommunalråd i majoritet att skada förtroendet då det kan uppfattas som att en enskild medborgare gynnas genom personliga kontakter. Förtroendeskadan kan leda till försämrade villkor i den "ansvarsförsäkring" som kommunen betalar till för att kunna stå pall om man åker på viten i domstolar.

Borgerlig samverkan hävdar också att Reidar Svedahl agerat felaktigt i samband när han i ett par sammanhang - där Niclas Adler och hans bolag varit inblandade - har meddelat att kommunen ska betala fakturor på 200 000 respektive 20 000 kronor.

Det som den 6 november var en möjlig förtroendefnurra mellan Reidar Svedahl och Borgerlig samverkan har idag eskalerat till att "förtroendet för Reidar Svedahl är kraftigt rubbat", som de fem kommunalråden skriver i sitt brev. 

Jag ringde upp Svedahl för att höra hans syn på sakernas tillstånd. Enligt honom är påståendet om den felaktiga fakturan på 200 000 kronor en "ren lögn." Fakturan på 20 000 kronor (egentligen 12 600 enligt Reidar) har Niclas Adler erbjudit sig att betala. Hans skriftliga yttrande om en "vacker lösning genom att prata med Adler om en förlikning" är enligt Reidar "taget ur sitt sammanhang" från en diskussion på Messenger med en "högt uppsatt person" i kommunen.

Helt skilda verklighetsbilder således. Vad är sant? Det kommer säkert delvis att visa sig. En sak är dock sann redan nu. Reidar Svedahl har inte agerat som han borde gjort gentemot en affärsman som ligger i tvist med den kommun som han företräder. Han borde vetat bättre. Och Sophia Jarl borde ha hållit honom i stramare tyglar. 

Jag tror att Liberalerna och distriktsordföranden Monica Holtstad behöver ta sig en funderare. Oavsett hur de vill vända sig politiskt så kan det vara läge att varsamt men bestämt släppa Svedahl fri att fullt ut ägna sig åt företagandet igen. Det vore det bästa.