En osvensk blandning av kärlek, krig och politik

Tidigare i veckan var överbefälhavaren Micael Bydén gäst i SVT-programmet "30 minuter". Det var ett mycket osvenskt, uppfriskande och oroande program.

Överbefälhavaren Micael Bydén och SVT: s programledare Anders Holmberg möttes i säsongens sista "30 minuter". Här avhandlades saker som kärlek, krig och politik i en ovanligt osvensk blandning.

Överbefälhavaren Micael Bydén och SVT: s programledare Anders Holmberg möttes i säsongens sista "30 minuter". Här avhandlades saker som kärlek, krig och politik i en ovanligt osvensk blandning.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2022-12-17 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programledaren Anders Holmberg och gästen Micael Bydén visade prov på proffsighet och klass.

Anders Holmberg stack inte under stol med att han var obekväm med att ställa frågor till ÖB om hans familjeliv och kärleksrelationer. Sådana frågor är mycket ovanliga i seriösa politiska program som "30 minuter". Genom Micael Bydéns parförhållande med polischefen Linda Staaf - som just nu är invecklad i något slags relationsladdad maktstrid i den högsta polisledningen - så ansåg väl Holmberg och hans redaktion att det liksom var omöjligt att hoppa över frågor om de eventuella säkerhetsrisker som kan vara förknippade med Bydéns och Staafs parförhållande. Vilket väl var en rimlig bedömning från SVT. Det är ändå ÖB och en hög polischef vi talar om. 

Micael Bydén svarade utan att blinka på frågorna. Han sade sig förstå frågornas relevans. Han förklarade att han följt rutinerna och anmält sitt nya förhållande till säkerhetstjänsten i Försvarsmakten. Och att säkerhetstjänsten med anledning av det nya läget ändrat i "vissa rutiner" som Bydén givetvis inte berättade om. Han avstod också på ett bestämt och förtroendeingivande sätt att säga någonting alls om polismyndighetens sätt att hantera de intrikata konflikterna mellan Staaf och andra höga polischefer.

Hade Anders Holmberg inte ställt de "osvenska frågorna" om Bydéns kärleksliv så hade antagligen mycket av det allvarliga och mer tungt osvenska innehållet i programmet gått förlorat. Här satt nämligen en svensk överbefälhavare och talade om risken för storkrig mellan det "kollektiva väst där Sverige ingår" och Ryssland. 

Diskussionen om risken för "storkrig" byggde på en aktuell intervju med Natos norske generalsekreterare Jens Stoltenberg i NRK, där denne varnade för just ett "storkrig."

"Den risken är inte försumbar. Det är verkligen dags att på riktigt ta in att det är där vi befinner oss", sa överbefälhavaren. 

Micael Bydén såg inga "positiva tecken" på att Rysslands storskaliga anfallskrig mot Ukraina var på väg att ta slut. Han berömde Ukrainas militära och civila motståndskraft - de slåss för sin existens och sin frihet. Frågan som vi arbetar med varje dag, sa Bydén, är vilket som blir Rysslands nästa steg? Kemiska massförstörelsevapen? Eller något ännu värre? "Ingen vet", sa Bydén. Vi måste vara beredda på allt. Även på ett storkrig där vi ingår i det kollektiva väst.