En antikvarie kan vara precis vad svensk skola behöver

Regeringen har utsett Sveriges riksantikvarie Joakim Malmström till ny generaldirektör för den statliga myndigheten Skolverket.


Joakim Malmström är ny generaldirektör för Skolverket. Det blir säkert bra.

Joakim Malmström är ny generaldirektör för Skolverket. Det blir säkert bra.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-01-16 11:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utan att veta särskilt mycket om Joakim Malmström så vill jag tro att det är en klok och bra utnämning i tiden. På Riksantikvarieämbetets hemsida - där Malmström under tre år fram till nu varit chef - kan man läsa att myndighetens uppgift är att: "göra kulturarvet till en del av samhällsutvecklingen genom att ge förutsättningar till att kulturarvet bevaras, används och utvecklas." Skola och utbildning är en central del av vårt kulturarv. Att detta kulturarv "bevaras, används och utvecklas" på ett bättre sätt än idag är precis vad Sveriges skolor behöver. 

På pressträffen med regeringens skolminister Lotta Edholm (15/1 2024) sa Joakim Malmström att "skolan ska gå tillbaka till grunderna. Tillbaka till en skola där elever lär sig läsa med riktiga böcker, där faktakunskaper står i centrum och där lärare kan fokusera på sin undervisning."  Så utvecklar vi en väsentlig del av vårt kulturarv på ett bra sätt. Lärare undervisar. Elever lär sig. Ordningens, kunskapens och trygghetens hierarki råder. 

När Joakim Malmström tillträder så betyder det samtidigt att den förre generaldirektören på Skolverket Peter Fredriksson avgår efter sex år i tjänsten. Jag hoppas verkligen att han vill och orkar använda sin nya frihet till att ta ett rektorsuppdrag i någon av Sveriges större kommuner eller utbildningsföretag. Tänk om det var möjligt att rekrytera honom tillbaka till Norrköping, där han växte upp i ett arbetarhem i Kneippen i början av 1960-talet. 

När Peter Fredriksson tillträdde som generaldirektör på Skolverket 2017 hade han en lång bakgrund som lärare, rektor och kommunal utbildningschef. 22 augusti 2017 skrev jag i Corren om Skolverkets nye chef: "Peter Fredriksson vill nu återvända till klassrummen med fokus på ”allt som faktiskt är möjligt att göra.” Och han säger som det är om ansvarsfördelning: ”Utan egen ansträngning kommer ingen elev någonvart.” Ljuv musik att höra från de höjderna."

I februari 2020 fick jag träffa Peter Fredriksson för ett längre samtal. Min respekt för honom växte för varje minut. "Han är en systematisk och orädd filosof som är pang på rödbetan när så krävs", sammanfattade jag i Folkbladet. 

Joakim Malmström kommer nu in i den politiska hetluften. Som generaldirektör är det lätt att råka illa ut i de politiska kasten hit och dit. Peter Fredriksson fastnade ju till exempel i regeringens Pisa-trassel. Rådet är att bara stå för det man själv tycker är rätt och riktigt. Partipolitiska hänsyn bör framförallt tas av politiker. Malmström bör fokusera på kulturarvet. Då kommer det att gå som bäst.