Vi hÄller till pÄ Forumteatern i studentkvarteren pÄ à gatan 55 mitt i stan. Först ut Àr lokala kandidater och företrÀdare som med start klockan sex pÄ kvÀllen diskuterar det kommande EU-valets lokala och regionala betydelse. En timme senare Àr det ledamöter frÄn de Ätta partierna i riksdagens utrikesutskott som Àntrar scenen för att ta sig an Europas tunga frÄgor om grön omstÀllning, konkurrenskraft, Ukraina, Ryssland, skogen, invandring, energi, kriminalitet, frihandel/tullar, Euron och/eller vad nu partierna helst vill tala om.
Förtidsröstningen i EU-valet öppnar om en vecka, den 22 maj och röstningen pÄgÄr fram till att vallokalerna stÀnger söndagen den 9 juni. Valet sker i ett Sverige dÀr befolkningen under vÄrt snart 30-Äriga medlemskap har blivit alltmer positiva till unionen. Undersökningar frÄn SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar pÄ att endast 11 procent av svenskarna anser att Sverige bör lÀmna EU. Ett stÀmningslÀge som nyligen avspeglade sig pÄ det partipolitiska fÀltet dÄ VÀnsterpartiet - sist av de Ätta riksdagspartierna - pÄ sin kongress under KristihimmelfÀrdshelgen beslöt att stryka det raka kravet pÄ att Sverige ska lÀmna EU.
SOM-institutet visar ocksÄ pÄ ett intressant skifte i EU-opinionen. Mellan Ären 1991 och till 2014 var de personer som beskriver sig sjÀlva som "klart till höger" i politiken de avgjort mest positiva till den Europeiska unionen. Nu Àr de som Àr "klart till höger" istÀllet de mest negativa till EU. Möjligen Àr det en frÄga som kommer upp i diskussionen med utrikesutskottets ledamöter. Vore intressant att höra hur partierna ser pÄ skiftet som intrÀffat. Speglar det mest EU? Speglar det mest den politiska situationen i Sverige? Eller handlar det om andra saker?
Vid EU-valet 2019 anvÀnde drygt 55 procent - mer Àn fyra miljoner mÀnniskor - sin röstrÀtt. Resultatet sÄg i stort sett - med undantag för Miljöpartiet som oftast gör mycket bÀttre val i EU Àn i Sverige - ut som det brukar göra i riksdagsvalen. S blev största parti med 5 av de svenska 21 mandaten, M var tvÄa med 4 mandat och SD kom pÄ tredje plats med 3 mandat.
FrÄgan Àr vÀl i det stora hela; vart Àr vi pÄ vÀg? Djupare in i EU: s samarbete med mer av gemensamma system och regelverk? Eller ska vi distansera oss lite och mer vÀrna det svenska i samarbetet med medlemslÀnderna, kommissionen och EU-parlamentet? En del förslag pÄ svar kommer sÀkert pÄ à gatan 55 i morgon kvÀll.