Det kanske blir Reidar Svedahl som går i pension?

Om allt annat förhåller sig lika så kommer Liberalernas härförare Reidar Svedahl att bli vågmästare i kommunstyrelsen.

Reidar Svedahl kan bli vågmästare i Kommunstyrelsen när Sophia Jarl nu tappar sin majoritet. Eller så kanske han tackar för sig och går i pension. En kris öppnar för många möjligheter och ger nya perspektiv.

Reidar Svedahl kan bli vågmästare i Kommunstyrelsen när Sophia Jarl nu tappar sin majoritet. Eller så kanske han tackar för sig och går i pension. En kris öppnar för många möjligheter och ger nya perspektiv.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2023-11-03 15:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På fredagsmorgonen avgick Liberalerna med buller och bång ur den Borgerliga samverkan där L varit med och styrt i kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Med stöd av Sverigedemokraterna har de tre borgerliga partierna haft en majoritet av de 85 fullmäktigemandaten. När Liberalerna lämnar tar de med sig fyra mandat. Vilket betyder att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl tappar majoriteten i fullmäktige och i alla nämnder och styrelser inklusive den viktiga kommunstyrelsen. Om allt annat förhåller sig lika så kommer Liberalernas härförare Reidar Svedahl att bli vågmästare i kommunstyrelsen. Vilket betyder att om S, C, V och MP är överens och M, KD och SD är överens på sin sida så blir det Reidar Svedahl som fäller avgörandet. 

Kommunpolitiken i Norrköping har dock inte sådana fasta block. Inte än i alla fall. Vänsterpartiet med sina åtta mandat behöver nyansera sig väldigt mycket för att Socialdemokraterna och Centerpartiet ska kunna komma överens med Nicklas Lundström i V om något annat än udda kulturkrigsfrågor med udden mot SD. När det gäller den ekonomiska politiken har V en helt egen linje som endast passar i opposition. Så det kan vara fullt möjligt för Sophia Jarl att regera vidare i minoritet. Men visst riskerar det att bli stökigt och bökigt. 

Det spekuleras ofta om hur pass starkt stöd som Sophia Jarl har i sin grupp i partiet. Det har varit svajigt i perioder under tidigare år. Hur det är nu är svårt att säga. Det finns också anledning att fundera på hur pass starkt stöd som Reidar Svedahl har i sin grupp. I den nu aktuella konflikten - som kom i synlig dagar tidigare i veckan då Jarl och Svedahl höll varsin presskonferens om samma företagsetablering - framstår det onekligen som om Reidar Svedahl har agerat på egen hand och utan fullt stöd från sin chef Sophia Jarl. Alla begriper att det är grannlaga att göra affärer - om än indirekt - med en affärsman som kommunen ligger i rättslig tvist med i ett annat ärende som handlar om ett avbrutet mark- och bostadsprojekt i Marviken. Några soloräder á la vad det verkar att Svedahl har ägnat sig åt här; det kan förstås inte Jarl bara blunda för. 

Så en effekt kan ju bli att det är Reidar Svedahl som bestämmer sig för att gå i pension och att Liberalerna med en ny gruppledare kan träda tillbaka in i det borgerliga styret. Den som lever får se. 

När de ledande politikerna tar itu med saker och ting på måndag så gör de det i ett läge med hoppande och osäkra majoriteter. Det allvarliga med ett sådant läge är att kommunens ekonomiska och sociala läge kan förvärras om besluten blir lite hipp som happ i de politiska församlingarna. Vilket kan ställa till extra problem och besvär för alla de medborgare som är i behov av kommunens tjänster och insatser.