Vilket ju på sista raden är vad allt handlar om

På måndagen fick Sverige en ny statsminister. Åtta år av statsministeromröstningar där de som avstått från att ta ställning - röstat gult - haft det avgörande inflytandet har nu kanske kommit till vägs ände.

Lena Hallengren är ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Hon visade kort och koncist under måndagens statsministeromröstningsdebatt att hon och partiet kommer att ta sin oppositionsroll på stort allvar. Det bådar gott.

Lena Hallengren är ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Hon visade kort och koncist under måndagens statsministeromröstningsdebatt att hon och partiet kommer att ta sin oppositionsroll på stort allvar. Det bådar gott.

Foto: TT

Krönika2022-10-17 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson (M) valdes med 176 gröna ja-röster mot 173 röda nej-röster. Den gula tveksamheten är plötsligt som bortblåst. 

Jag har inget emot tveksamhet som sådan. Tvärtom finns det ofta skäl att fundera igenom saker och ting utifrån olika håll och kanter. När det kommer till statsministeromröstningar så tycker jag dock att det är betydligt bättre för den representativa demokratin när partierna som nu har skett processar sin tvekan så att de kommer fram till att rösta ja eller nej. Att rösta gult kan det nog finnas skäl för då och då. Men när det gula blir norm så är det en spegling av ett politiskt system där det fuskas och smits lite för mycket och lite för ofta. 

Kanske har riksdagen nu tagit sig igenom den svåra och tunga perioden då SD var allt och sakpolitiken intet?  Jag hoppas det i allafall.

De tre borgerliga partierna och SD har skrivit ett samarbetsavtal på åtta samhällspolitiska områden; inklusive ett budgetsamarbete. I media och i uttalanden från delar av oppositionen och (givetvis) från SD sägs nu att Sverigedemokraterna är den stora "vinnaren" i detta avtal. Ja, konstigt vore det ju annars. Avtalet är ju till för att reglera relationerna mellan just SD och den borgerliga regeringen när det gäller invandring, kriminalitet, energi och annat som är särskilt viktigt för SD. Självklart dominerar Jimmie Åkesson och hans parti ett sådant avtal. 

På tisdagen kommer också regeringsförklaringen. I det papperet får vi se mer av helheten; vad vill regeringen göra utöver Tidö-avtalet? Det är naturligt att den nya regeringen står i centrum under de här första dagarna. Men oppositionen är mycket viktig.  Gruppledaren Lena Hallengrens korta och koncisa anförande under debatten då Kristersson valdes bådar gott. Socialdemokraterna vet hur det är att regera i både nöd och lust. Det kommer att ha betydelse. 

Under Magdalena Anderssons ledarskap i partiet har det ju inte varit någon tvekan om att S, i minst lika hög grad som den nya regeringen, inser behovet av rejäla skärpningar av invandrings- och rättspolitiken, av sänkta utsläpp och ny energi och av stärkt försvar och av Nato. Att regering och opposition delar probleminsikt på vitala områden är något att vara tacksam för. Det kan göra svåra tider mindre svåra för medborgarna. Vilket ju på sista raden är vad allt handlar om. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om