Det Àr bara dumt att försöka mörka sitt egna ansvar

SÄ Àr det Äter dags för Sankta Lucia att stÄ dÀr pÄ tröskeln i mörkret och lysa upp vÄr tillvaro med sitt hoppfulla budskap om att"Dagen skall Äter ny, stiga ur rosig sky".

HÀr fÄr Julia Rehnström - tidigare Lucia i Gryts kyrka och iklÀdd den berömda ryska klÀnningen som skÀnktes till Gryts kyrka 1941 - illustrera ledarsidans ord om dagar som gryr, ljus och trösklar.

HÀr fÄr Julia Rehnström - tidigare Lucia i Gryts kyrka och iklÀdd den berömda ryska klÀnningen som skÀnktes till Gryts kyrka 1941 - illustrera ledarsidans ord om dagar som gryr, ljus och trösklar.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Krönika2021-12-13 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Lucia Àr en hÀrlig tradition. En annan icke oÀven tradition Àr att regeringar i Sverige mestadels Àr S-ledda. Magdalena Anderssons S-regering som tilltrÀdde den 30 november i Är har emellertid aktivt stöd av endast 101 ledamöter i riksdagen.

Skall den dĂ€r nya dagen som Lucia sjunger om verkligen stiga fram ur en för S rosig sky sĂ„ vill det sĂ„lunda till att S lyckas mobilisera ökat stöd i befolkningen och hos allianspartners som C och V. Befolkningen tycks ha tagit emot Magdalena Andersson vĂ€l. I söndagens (12/12) sammanvĂ€gda opinionsundersökning som Kantar Sifo gör för Ekots rĂ€kning har Socialdemokraterna vunnit drygt tvĂ„ procentenheter mellan november och december och Ă€r nu Ă„ter pĂ„ 2018 Ă„rs valresultat pĂ„ lite drygt 28 procent. Än bĂ€ttre för S Ă€r att Andersson lockar vĂ€ljare frĂ„n vĂ€nster, höger och frĂ„n de tveksamma i "soffan". 

NĂ€r det gĂ€ller S relationer till övriga riksdagspartier sĂ„ tycks det mesta vara relativt oförĂ€ndrat. För att om möjligt kunna fĂ„ ihop ett tillrĂ€ckligt mandatstarkt regeringsunderlag efter valet i september 2022 sĂ„ Ă€r fokus pĂ„ att sprida sĂ„dant ljus som kan hĂ„lla Moderaterna kvar i mörkret och pĂ„ rĂ€tt sida av tröskeln till regeringskansliet i Rosenbad. Vilket illustreras i ett par nyliga TT-intervjuer. Khashayar Farmanbar Ă€r ny energiminister. Han sĂ€ger att Sverige behöver mer "havsbaserad vindkraft" men att det ska hĂ€nda nĂ„got sĂ„ mĂ„ste "moderatledda kommuner sluta sĂ€ga nej" till vindkraft. Är det sĂ„ det förhĂ„ller sig? 

Regeringsveteranen justitie- och numera och Ă„ter Ă€ven inrikesministern Morgan Johansson Ă€r Ă€n tydligare. Det M-styrda Stockholm har enligt Johansson en polis som "misslyckats" i jĂ€mförelse med polisen i det S-styrda Malmö och Stockholm Ă€r en kommun som bygger upp stora överskott istĂ€llet för nödvĂ€ndiga sociala satsningar. NĂ€r det gĂ€ller insatser mot kriminaliteten sĂ€ger Johansson till TT att: "Det vi gör i dag borde Sverige ha gjort för kanske 15–20 Ă„r sedan. Men de som var ansvariga gjorde inte det dĂ„, dĂ„ fĂ„r vi göra det nu.". HĂ€r har nog ivern att mörklĂ€gga M gĂ„tt lite för lĂ„ngt. En av de "ansvariga dĂ„" var faktiskt Morgan Johansson sjĂ€lv; han var statsrĂ„d mellan 02 och 06. Jag Ă€r tveksam till de hĂ€r försöken frĂ„n S att hoppa ur det historiska "vi" som S som dominerande regeringsparti Ă€r en sjĂ€lvklar del av. Den nya dagen blir inte sĂ„ rosig för dem som vill försöka mörka sitt ansvar.