Den lokala politiken ska styra socialtjänstens uppdrag

En annan principiell utgångspunkt är att "gå på pengarna" och göra det svårt att leva som kriminell.

Södertälje är inte bara en brottsstad. Här finns bland annat mycket framgångsrika industrier och det är också en framstående idrottsstad. På bilden ett möte mellan Södertäljes och Norrköping Dolphins damlag i basket.

Södertälje är inte bara en brottsstad. Här finns bland annat mycket framgångsrika industrier och det är också en framstående idrottsstad. På bilden ett möte mellan Södertäljes och Norrköping Dolphins damlag i basket.

Foto: Johny Daagh

Krönika2023-08-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagstidningens ledarsida kommer i sommar att bjuda på fördjupade och breddade resonemang om de stora och sammansatta samhällsproblem som vi under de senaste åren vant oss vid att karaktärisera som gängkriminalitet och/eller dödligt skjutvapenvåld. Den röda tråden i ledarsidestexterna kommer att utgöras av några av de rapporter som beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark och nationalekonomen Ingvar Nilsson tagit fram under sin långa gärning i utanförskapsfrågor. De har samarbetat med kommuner, polisen, andra statliga myndigheter och näringslivet. (Serien inleddes söndagen den 18 juni och pågår fram till den 20 augusti) 

Ingvar Svensson och Eva Nilsson Lundmark har deltagit i stora och gedigna projekt i bland annat Västerås och Södertälje. I rapporten "Vi kan om vi vågar" beskrivs arbetet i Södertälje; en stad som tidigt kom att plågas av en omfattande kriminalitet och som blev "invaderad av en maffialiknande kultur" som enligt författarna gjorde det initialt svårt att veta vilka av politikerna och tjänstemännen som var att lita på och vilka som kom från den "mörka sidan." 

Insatserna i Södertälje har pågått mycket länge och såväl den politiska ledningen som andra aktörer inom polisen, socialtjänsten, bostadsföretagen och stora arbetsgivare och skolor har avsatt mycket tid och engagemang för att kunna bedriva ett långsiktigt och strukturellt arbete. I sin rapport berättar Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark att de ofta får frågor om hur erfarenheterna från Södertälje kan överföras till andra orter. Det låter sig dock inte göras hur som helst. Däremot skissar de i sin rapport på ett antal principer som man kan utgå från.

Utöver att snabbt stoppa det akuta våldet och dess närmast liggande orsaker och att återerövra det offentliga rummet nämner de båda bland annat följande principiella utgångspunkter:

Inkapacitera de som begår brott både genom polisinsatser och genom socialtjänstens tvångsmedel. Dessa arbetssätt kräver intensivt och lokalt samarbete mellan polis och kommunen och det krävs också politiska beslut om socialtjänstens roll och uppgifter i kommunen. Samarbetet mellan polis och politikens intresse för socialtjänsten är, enligt Svensson och Nilsson Lundmark två principiellt viktiga insatser för framgång. 

En annan principiell utgångspunkt är att "gå på pengarna" och göra det svårt att leva som kriminell. Här behövs nära och tillitsfulla samarbeten med kronofogde, försäkringskassa och andra statliga myndigheter.