Den elfte laddar för att träda ut på den anrika scenen

Socialdemokraterna står i centrum av den politiska uppmärksamheten dessa dagar. Det annonserade partiledarskiftet skapar lite framtidsskimmer över det gamla partiet.

Fem av de tio partiledare som S haft under de senaste 125 åren. Och snart kommer den elfte.

Fem av de tio partiledare som S haft under de senaste 125 åren. Och snart kommer den elfte.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2021-08-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska det bli? Vad kommer den nya att göra? Blir det stora förändringar? Sådana framåtlutande diskussioner är bra mycket behagligare för Socialdemokraterna än det annars mer vanliga ältandet om gamla synder och redan begångna misstag. Jag säger inte att S byter partiledare främst för att få ett positivt spinn under några -snart glömda - veckor. Men det är en bieffekt som inte gör ont på Sveavägen 68 där S har sitt mer civila högkvarter.

Att välja partiledare i det socialdemokratiska partiet är i vanliga fall en sådan sällanhändelse att det är begripligt med all uppmärksamhet. Sedan skräddaren och västgöten Claes Tholin valdes som partiets förste ordförande 1896 har endast nio ytterligare personer innehaft ämbetet. Tholin satt i elva år innan han ersattes av Hjalmar Branting som tog en arton år lång vakt på S kommandobrygga. Branting var det förste socialdemokraten som blev statsminister; en händelse som inträffade 1920. (Allt som allt i tre korta inhopp var Branting statsminister under ungefär 2, 5 år.) Det tog alltså 31 år för Socialdemokraterna att ta sig från ingenting och till statsministerposten. (Partiet bildades 1889 men tillämpade ett slags kollektivt ledarskap fram till 1896.) Efter Branting - som dog och avgick (i omvänd ordning) 1925 - tog Per Albin Hansson ett 21-årigt skift som partiledare. Med undantag för några månader under sommaren 1936 gjorde P-A Hansson fjorton år som statsminister. Per-Albin Hansson dog mitt i steget på gatan 1946 och ersattes av Tage Erlander som stannade kvar i hela 23 år som partiledare och statsminister. 1969 tog Olof Palme vid. Han mördades på gatan 1986 efter 17 år som partiledare och drygt tio år som statsminister i två omgångar. Ingvar Carlsson tog vid efter Palmes död. Carlsson var partiledare i tio år och statsminister i sju år. Han lämnade över till Göran Persson som satt i tio år som partiledare och statsminister. Han efterträddes under åtta år av Fredrik Reinfeldt (M) och under den tiden avverkade S tre partiledare i rask takt. Den siste i raden - Stefan Löfven - valdes till partiledare 2012 och har varit statsminister sedan 2014. I november avgår han som partiledare och statsminister och lämnar över till NN som kan addera 10 månader till de cirka 74 år av statsministererfarenheter som finns lagrade i partiet.