Hon är en entreprenör i ordningens och redans tjänst

Tidigare i veckan träffade jag Jessica Löfström.

Inga-Britt Ahlenius är ledamot i styrelsen för Ansvar Säkerhet. Ahlenius är en rättskaffens person av stora mått.

Inga-Britt Ahlenius är ledamot i styrelsen för Ansvar Säkerhet. Ahlenius är en rättskaffens person av stora mått.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2024-01-12 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Vi sågs på Valhallavägen 77 i Stockholm där företaget Ansvar Säkerhet har sitt säte. Jessica Löfström är vd och grundare i Ansvar Säkerhet som drog igång sin verksamhet på allvar 2020. Hon är en entreprenör i ordets flesta bemärkelser. När hon ser att saker och ting går åt fel håll och när hon känner på sig att det måste gå att göra saker och ting betydligt bättre än idag; då hugger hon tag och börjar arbeta för förändringar och förbättringar. 

Vilket i det här sammanhanget är både illavarslande och hoppingivande. Illavarslande därför att hon efter mer än tjugo år i byggbranschen kom till en punkt där hon kände att kriminaliteten hade trängt så långt in i näringslivet att det bara inte gick att fortsätta som förut. Det hoppingivande är att hon istället för att bara ge upp och/eller att anpassa sig till att alltmer av affärerna behövde bli gråa och svarta så bestämde sig Jessica Löfström för att ta strid.

Ansvar Säkerhet är ett företag som är helt inriktat på att hjälpa företag och beställare av till exempel byggen, välfärdstjänster, transporter, städning, med flera att säkra upp sig mot kriminella företag. Det handlar om att ge stöd vid upphandlingar, bakgrundskontroller av företag som beställare/kunder eventuellt ska anlita och om att göra kontroller ute på arbetsplatserna. 

Jessica Löfström har lyckats knyta till sig en imponerande styrelse. Den tidigare riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius var först att komma ombord. 

"När Inga-Britt ville engagera sig i styrelsen så kände jag att nu kör vi, sa Jessica Löfström till mig när vi sågs för att spela in ett avsnitt av podden Widar Möter.

Excellens drar excellens. Nu finns även den tidigare Säpo-chefen Klas Friberg i styrelsen och Håkan Syrén som var Sveriges överbefälhavare 2004-2009 har ett uppdrag som senior rådgivare.

Riksrevisor. Säpochef. Överbefälhavare. Entreprenör. Det är en kvartett som inte går av för hackor. Och ribban ligger lika rätt som högt. Det är på de nivåerna som insatserna mot det kriminaliserade arbetslivet behöver ligga om det ska bita. Här har stora delar av Myndighetssverige ännu mycket kvar att göra. Precis som de stora och börsnoterade bygg- och fastighetsföretagen. 

I sin senaste årsrapport om arbetslivskriminalitet i Sverige skriver Ansvar Säkerhet:

89 procent av de utländska företagen bryter mot utstationeringslagen.

Var tredje arbetsplatskontroll avslöjar illegal arbetskraft.

Arbetsmiljöbrister är den mest förekommande avvikelsen.

Det är hög tid att staten och regeringen tar det kriminella arbetslivet på minst lika stort allvar som Ansvar Säkerhet.

Jessica Löfström, vd och grundare av Ansvar Säkerhet
Jessica Löfström, vd och grundare av Ansvar Säkerhet