En hänsynslös våldskultur drabbar nu Norrköping

Genom skickliga insatser av polis och räddningstjänst spilldes inga människoliv under söndagsmorgonen då en våldsam explosion i ett flerfamiljshus på Luntgatan gjorde flera personer hemlösa.

Människoliv och människors hem och egendomar har noll och intet värde för de personer som agerar på den kriminella scenen i Norrköping.

Människoliv och människors hem och egendomar har noll och intet värde för de personer som agerar på den kriminella scenen i Norrköping.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Ledare2023-09-03 16:13
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polis och räddningstjänst tvingades evakuera 150 människor från det attackerade huset och från fastigheter i närheten. Flera personer var instängda i sina lägenheter i det brinnande huset och räddningstjänsten fick inledningsvis koncentrera sig på att rädda liv. 

Vid en pressträff i Norrköpings polishus på söndagseftermiddagen sa polischefen Frida Braf att man hållit ett "trettiotal förhör" med olika människor och att två av dem man förhört var gripna. Räddningsledaren Per Nisser sa till Folkbladet tidigare på eftermiddagen att man "tydligt ser att det skett någon form av explosion” i huset. Enligt vad Nisser sa på pressträffen var explosionen så kraftig att "husets fasad buktar ut." 

De kriminella personer som nu attackerar Norrköping är i så gott som samtliga fall väl kända av polisen. Exakt vem och vilka som orsakat söndagens explosion och exakt hur det har gått till är ännu för tidigt att säga. Åklagarkammaren i Norrköping har satt igång en förundersökning som genom teknisk bevisning, förhör och upplysningar från vittnen förhoppningsvis kommer att räta ut alla frågetecken. 

Det framstår som alltmer relevant att tala om en våldskultur som tagit greppet om Norrköping. Ett begränsat antal kriminella personer kan tämligen fritt och fredat ägna sig åt att hota, förstöra och spränga i staden. Kriminella aktiviteter som fortgår över tid och som besitter ett helt hänsynsbefriat våldskapital har kraften att äta sig in i samhället; nästla sig in i vanlig företagsamhet, in i breda medborgargrupper och steg för steg förgifta den sociala miljön i en stad. 

Det är övertydligt att rättsstaten hittills inte förmår att hålla uppe garden. Att vinna över kriminella våldskulturer som nu plågar Norrköping är ett arbete i tre steg. Först gäller det att vinna slaget, sedan gäller det att vinna kriget och därefter ska freden vinnas. 

Vi är ännu i den första fasen. Att vinna slaget handlar om att med i huvudsak repressiva insatser se till att fängsla och störa ut varje tänkbar inblandad i attacken på Luntgatan. Svensk polis hanterar idag mängder med förlorade slag; gärningsmännen går fria. Den som förlorar många slag kommer inte att vinna kriget och kan heller inte diktera freden. Det är ett allvarligt läge. Rättsstaten behöver vinna slaget mot våldskulturen i Norrköping.