Den här gången vill inte Svedahl "rädda majoriteten"

Liberalernas avhopp från Borgerlig samverkan i Norrköping har fört in ett moment av osäkerhet i kommunpolitiken.

Här ser vi Gustav II Adolf liggande på sin bår den 6 november 1632 på slagfältet vid Lützen i Tyskland. Den 38-årige krigarkungens frånfälle brukar nuförtiden uppmärksammas med en bakelse. Måhända möts idag den sargade kommunstyrelsen i Norrköping över ett fat Gustav Adolf bakelser?

Här ser vi Gustav II Adolf liggande på sin bår den 6 november 1632 på slagfältet vid Lützen i Tyskland. Den 38-årige krigarkungens frånfälle brukar nuförtiden uppmärksammas med en bakelse. Måhända möts idag den sargade kommunstyrelsen i Norrköping över ett fat Gustav Adolf bakelser?

Foto: TT

Ledare2023-11-06 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Avhoppet innebär att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tappar sin majoritet i fullmäktige och i alla nämnder och styrelser; inklusive den mäktiga kommunstyrelsen som möts just idag på Gustav Adolfs minnesdag den 6 november. Att Sophia Jarl förlorar majoriteten innebär dock inte att någon annan automatiskt vinner majoriteten. Beskedet från Borgerlig samverkan (Moderaterna, Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna) var också på fredagen att "vi fortsätter att styra kommunen." 

Ändå är det ju sakligt sett så att en möjlighetens strimma för maktskifte har öppnat sig för socialdemokraternas Olle Vikmång och Maria Sayeler Behnam. Så är det några som vill lätta upp stämningen genom att ha med sig ett fat med Gustav Adolf bakelser till kommunstyrelsens möte, så är det väl just Vikmång och Sayeler Behnam. 

Enligt vad som sagts av de båda huvudaktörerna i konflikten så handlar saken om brister i förtroende mellan å ena sidan liberalernas kommunalråd Reidar Svedahl och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl. Svedahl sa till Folkbladet i fredags att Liberalerna inte kan vara i ett samarbete där kommunstyrelseordföranden "inte kan bekräfta att de har förtroende för mig eller för Liberalerna." Sophia Jarl - och övriga ingående partier i Borgerlig samverkan) sade å sin sida i ett pressmeddelande på fredagen att "Reidar Svedahl har agerat på ett sätt som inte är förtroendeingivande kopplat till den enskilda företagaren Niclas Adler som äger Marviken (--) Svedahl har aktivt valt att inte ställa sig bakom övriga kommunledningens förhållningssätt."

Niclas Adler och Marviken stod i den Norrköpingska politikens mitt också den 6 november 2020. Då fattade Lars Stjernkvist (S) som var ordförande i kommunstyrelsen beslutet att omedelbart avbryta samarbetet med Niclas Adlers bolag vars plan då var att bygga en "skärgårdsstad" i Marviken. Reidar Svedahl (L) var kommunalråd även hos Stjernkvist. Han var mycket kritisk mot Stjernkvists beslut men sa till Folkbladet att "jag stannar kvar för att rädda majoriteten."  

Tre år senare vill inte Reidar Svedahl längre "rädda majoriteten." Varför? Det vet bara Svedahl själv. Personkemin var kanske bättre med Stjernkvist än med Jarl? Svedahl är i grunden en affärsman och entreprenör. Han tänker kanske mer moraliskt än politiskt; han vill inte vända ryggen åt Niclas Adler en gång till? Hur som helst har vi en liten kris i politiken. Om några dagar vet vi nog vilka möjligheter som krisen öppnat. Och om någon har anledning att fira med bakelser.