Historien om en flicka- Barn vet ju inte så mycket om varför saker händer, konstaterar Åsa Forsberg, en av skådespelarna i Historien om en flicka.

- Det är lätt hänt att det blir för krångligt, för man själv har ju ett vuxenperspektiv. Barn tar med sig andra detaljer, fyller pjäsens andra skådespelare Martin Öster i.

En resa
De berättar om hur de tagit del av vittnesskildringar från flyktingbarn och hur det tillslut mynnat ut i pjäsen som tar itu med den ganska svåra problematiken kring att tvingas fly.

- Vi brukar ha olika tillvägagångssätt för skrivandet, den här gången gjorde vi lite som en skrivstafett, vi gav varandra ord och sen associerade vi och skrev var och en fritt. Sedan när sommaren var slut lade vi ihop allt, berättar Martin Öster.

Resultatet beskrivs som en "road movie" som tar sin början i Irak och sedan berättar historien om resa och ankomst till ett nytt land ur ett barns perspektiv.

Hela föreställningen ackompanjeras dessutom av Crusellkvintetten från Östgötamusiken som framför nykomponerad musik av Ola Fagrell.

- Musiken är också en stor del av berättandet, säger Martin Öster.

Teater för alla
Samarbetet mellan Teater Fenix och Östgötamusiken är nytt.

- Vi har aldrig haft att göra med varandra på det här sättet tidigare trots 20 år i gemet, konstaterar Åsa Forsberg.

Men någon gång ska ju vara den första och kanske kan just den här pjäsen dessutom så ett frö för vidare diskussion.

- Det är klart att föreställningen kanske öppnar en dörr för att fundera vidare, säger Martin Öster.

Historien om en flicka kommer att spelas både i Linköping och på Kulturkammaren i Norrköping. Premiären på kammaren sker den 6 februari och i dagarna spelas pjäsen upp för provpublik bestående av barn. Huvudmålgruppen är barn mellan fem och tio år, men...

- Det ska finnas olika plan så att den kan tala till både barn och vuxna. Bra teater är ju för alla, konstaterar Åsa Forsberg.