Installationerna är framtagna i nära samarbete med Tekniska museet i Stockholm och målet är att öka barn och ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Visualiseringscenter C och Tekniska museet har gemensamt utvecklat de tre installationerna, Idégenerator, Synapser och Hjärnan.
Installationen Idégenerator tar fasta på besökarnas idéer. Idéerna omvandlas till blomfrön som projiceras på en stor vägg. För att plantera sitt frö måste besökaren blåsa i en mikrofon, vartefter fröet flyger iväg och planteras på en virtuell äng bland andra idéblommor. Besökarnas idéer sparas sedan i en databas som kan bli tillgänglig för framtida forskning.
”Målet har varit att skapa en aktivitet för både barn och vuxna som kommunicerar att alla kan bidra med idéer för att lösa framtidens utmaningar och skapa ett hållbart samhälle”, säger Christina Öhman, projektledare på Interactive Institute Swedish ICT:s visualiseringsstudio i Norrköping.
De övriga installationerna Synapser och Hjärnan är hjälper oss att förstå vad som händer i en hjärna när den arbetar. På en stor pekskärm kan besökaren utforska en hjärna när den utför olika aktiviteter. Bilden på hjärnan är infångade med en magnetkamera, och informationen har hämtats från många olika hjärnor i flera olika forskningsprojekt.
Ett annat sätt att visa vad som händer i hjärnan när den arbetar presenteras i installationen Synapser. Här kan besökaren kliva rakt in i hjärnan och gå på nervtrådar som rör sig. Med hjälp av fötterna kan besökare sedan, enskilt eller tillsammans, föra ihop två nervtrådar och bilda en synaps. En synaps är en kontaktpunkt mellan en nervcell och en annan cell där signaler färdas, enkelt uttryckt, lärandets minsta enhet. I installationen förmedlas varje synaps med rörelse, ljud och ljus.
Samarbetet har gjorts möjligt tack vare fyra miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.