Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Granen på flera nya sätt

Nu har uppföljaren till "Ur Björk" kommit till Stadsmuseet. Den här gången handlar det om granen: "Från rot till barr".

Skogssmak. Öl smaksatt med granskott.

Skogssmak. Öl smaksatt med granskott.

Foto: Susanna Beskow Norgren

UTSTÄLLNING2018-03-18 06:00

Utställningen "Från rot till barr" (allt du kan göra av en gran) är producerad av Hemslöjden i Kronoberg.

– Vid "Ur Björk" var det ett tjugotal slöjdare som delade på en enda jättestor björk, för att se hur mycket värde man kunde få ut av den här björken. Det var en fantastiskt bra utställning. Vi hade oerhört mycket besök på den utställningen, berättar Anders Lindkvist, museipedagog och intendent vid Stadsmuseet i Norrköping.

– Det här är uppföljaren till den. I stället för björk är det granen som är i centrum.

– Granen är faktiskt vårt vanligaste träd och det är också vårt nationalekonomiskt viktigaste träd. Det är ett träd som man kan plantera ganska lätt, som växer ganska snabbt och som är utmärkt att göra massaved av, säger Anders Lindkvist.

– Men det är ofta där det stannar, att man pratar om billigt virke och massaved. Utställningsproducenterna ville lyfta granen, för den har så mycket mer egenskaper än massproduktion.

– Den här gången är det inte bara slöjdare, det är också konstnärer, företag och forskare som visar på en bredd av granens kvaliteter, säger Anders Lindkvist.

På utställningen visas vackra skålar, flätade korgar, en väska, viskostyg av granfiber, öl smaksatt med granskott, granskottskrydda, träfiberplattor som man blandar med betong, rotslöjd, och konstinstallationer, som Mats Aldéns små upp- och nedvända granar på träpelare.

– Historiskt sett, längre bak, finns det flera användningsområden för gran.

En del av utställningen handlar om hårdheten på gran. Gran är i det moderna skogsbruket ett mjukt träslag.

– I dag premierar vi att det ska vara ganska snabbväxande. Det har gjort att det har trängt undan de långsamt växande granarna, som har väldigt täta årsringar.

Ju tätare årsringar, ju hårdare trä. Såpskurade grangolv är en klassiker i gamla torp.

– Mycket som visas i utställningen är hur man experimenterar med granen. Granen är inte ett traditionellt slöjdmaterial i särskilt stor utsträckning. Man kan använda vissa delar, vi har rotslöjd till exempel, och bastkorgar, det är sådant man gör av gran, säger Anders Lindkvist.

En utmaning med gran är att träet är så fullt av kvistar.

Vandringsutställningen visas på Stadsmuseet från den 17 mars till den 31 augusti. Mitt i utställningen finns en workshopavdelning.

– Varje tisdag nu framöver kommer vi att ha lunchtäljningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!