Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Teater om att sälja sin själ

Om att sälja sin själ till djävulen för att lyckas nå sin dröm handlar Kvartersteaterns musikteater "Franziska Faust" om.

Kvartersteatern har urpremiär på musikteatern "Franziska Faust", med Lovisa Lundholm i huvudrollen, den 17 maj.

Kvartersteatern har urpremiär på musikteatern "Franziska Faust", med Lovisa Lundholm i huvudrollen, den 17 maj.

Foto: Pressbild

URPREMIÄR2018-05-07 06:00

Den 17 maj har Kvartersteatern urpremiär för sin största uppsättning det här spelåret: musikteatern "Franziska Faust", skriven av teaterns husdramatiker Anna Nygren.

Uppsättningen är en nytolkning av Goethes "Faust" och Wedekinds "Franziska" och handlar om Franziska Faust, som säljer sin själ till djävulen, Mefistos, i hopp om att bli en känd musiker.

Vid pressvisningen såldes föreställningen lite skämtsamt in med orden "sex, Trump och könsbyte". För allt det förekommer i föreställningen, och nej, Donald Trump är inte djävulen här, men han dyker upp, spelad av Filip Denarp.

Ensemblen består av tretton personer, både ungdomar och vuxna, plus en musiker: Edvin Bergsland.

– Det är en väldigt spännande uppsättning, tycker jag. Den är väldigt rolig på sina ställen, och också ganska svart, och djupt allvarlig på ett sätt, säger regissören Frida Nyström.

– Den känns väldigt samtida, samtidigt som det är väldigt häftigt att den är baserad på en myt som går tillbaka till 1300-talet.

Lovisa Lundholm spelar huvudrollen, Franziska Faust, som vill bli musiker, och som säljer sin själ till djävulen för att uppnå sin stora dröm.

– Djävulen spelas i vår version av fyra personer, berättar Frida Nyström.

Tre av dem var med på pressträffen: Daniel Blomberg, Christina Schneider och Emelie Karlsson.

– Vi har fyra olika sorters ondska. Det har varit väldigt spännande att leka med. Djävulen är väl mer ett fenomen än en person, och ondska kan komma i väldigt många olika former, säger Frida Nyström.

– Franziska är väldigt trött på livet. Hon är trött på alla människor runt omkring henne, alla andra är dumma i huvudet och det känns som om hon skulle kunna göra vad som helst bara för att komma bort från allting, säger Lovisa Lundholm.

När Franziska säljer sin själ till djävulen förvandlas hon till man: Frank.

– Som Mefistos säger: "Du kan inte bli en riktigt stor gitarrikon om du inte är en man", säger Frida Nyström.

Frank blir känd – men det blir ett destruktivt och inte särskilt lyckligt liv.

De medverkande har i stor utsträckning flera olika roller. Föreställningen har på så sätt ett drömspelsliknande upplägg, där man byter miljöer och roller hela tiden, säger Frida Nyström. Den goda sidan representeras av häxor, som inte bryr sig om att vara populära.

Totalt blir det sju föreställningar i Tredje Kammaren på Teater Bråddgatan 34 i kulturkvarteret Hallarna i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!