Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

TV på tomgång

Foto: Michael Svensson

TV-KRÖNIKA2016-07-29 15:29

Vilka var vikingarna egentligen? Den frågan har fått många svar genom århundradena. Operascenen la till sin egen estetik i slutet på 1800-talet när man försåg hjälmarna med horn. Amerikanska "Vikings" (med Gustav Skarsgård) ger en bild och brittiska "The Last Kingdom" (SVT, söndagkvällar) ger också en bild. Den berättas smart genom att huvudpersonen är saxare uppfostrad av "daner". De två kulturerna får ett naturligt sätt att spelas mot varandra. På en annan nivå är det förstås också den universella berättelsen om att ställa två trossystem mot varandra. Saxerna var kristna och såg danerna som hedningar. Danerna i sin tur var inte intresserade av pratet om att det bara skulle finnas en gud.

Ytterst är berättelsen en historia om maktspel och om vad man är beredd att göra för att få makt och framgång. Ska man sälja sin lojalitet? Är det smart överlevnadsinstinkt eller förräderi?

"Mr Robot" är tillbaka med en ny säsong. Första säsongen slutade ganska flummigt med att både huvudpersonen och vi tittare undrade vad som var på riktigt och inte. Tre avsnitt har sänts men till skillnad från "The Last Kingdom" ligger de kvar i SVT play längre än en vecka.

Det går annars inte så mycket nytt på tv nu. "Vetenskapens värld" kör sommarrepriser, "Uppdrag granskning" och "Kobra" likaså. Det hjälps liksom inte att man kallar programmen för "sommar" om det enda som är nytt är på- och avannonseringen av inslagen.

Dessutom fylls tablåerna av allsångsprogram (i Stockholm, Göteborg och "på gränsen"!). Dessutom kör SVT för typ hundrade gången ett "sommarkafé"-program. I år med Rickard Olsson som programledare. Det är ändå bara en omstylad variant på 80-talets "Café Norrköping". Det som funkade då – när vi bara hade två kanaler – funkar inte nödvändigtvis nu.

Och varför sänder inte SVT direkt från Stockholm Pride? Nu menar jag inte bara artistframträdandena utan det händer ju en massa intressant på dagarna i form av seminarier, paneldebatter och föredrag. Det enda jag hittat i SVT play eller i närmsta dagarnas tv-tablå är ett inslag från "Lilla Aktuellt" i måndags.

Nog för att det anordnas pridefestivaler utanför Stockholm numera också (och det är bra!) men Stockholm är ändå störst och kan därför locka till sig internationellt intressanta människor. Alla har inte semester och/eller kan åka dit.

Många barnfamiljer förlitar sig på Netflix så här i sommartid. Det är enkelt att ha med sig en padda som barnen får titta på. Om man tröttnat på samma samma hela tiden så kanske det är dags för några nytillagda filmer: "Det regnar köttbullar 2" släpptes förra veckan. Tidigare i juli har Netflix släppt "Big Hero 6" och "Nicke Nyfiken 2".

Jag tycker att "Kill Bill" är det bästa Tarantino gjort och blev förstås glad att "Kill Bill vol 1" visades häromdagen. På söndag visar Kanal 6 den andra delen. Den är så filmiskt vacker och så rysligt grym. Svenskättade Uma Thurman är också kollossalt cool.

Apropå svenskättad så kan jag rekommendera den amerikanska versionen av "Vem tror du att du är?". När våra svenska kändisar gräver i sin historia hamnar de ofta i ett torp i skogen. De amerikanska kändisarna hamnar påfallande ofta i Europa och inte sällan med dramatiska skeenden som fått dem att emigrera. Kunskapskanalen visar på fredag avsnittet med Skådespelerskan Zooey Deschanel och på lördag är det Chris O'Donnell som söker sina rötter.

Och för alla som blivit bitna av flugan spelet "Pokémon Go" så kan jag nämna att det finns 19 (!) filmer och tv-serier om de små fantasidjuren som fångas in och tränas upp.

Vem tror du att du är?

1. Amerikanska serien är bäst. Kändisarna får resa långt och det är ofta dramatiska historier.

2. Svenska serien är intressant för att den ligger nära oss. (Och ökar intresset för släktforskning i Sverige.)

3. Brittiska serien har intressanta kändisar men sjabblar ibland bort historien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!