När Scenkonstbiennalen avslutades i Malmö i helgen meddelades att Norrköping blir spelplats för nästa biennal som arrangeras i maj 2017. Därmed får Östgötateatern stå som värd för Sveriges största festival – och manifestation – för scenkonst.
– Vi ser fram emot att kunna bjuda in alla medborgare och kollegor till en hejdundrande fest, säger Johan Celander, chef för Östgötateatern.
– Man kommer under fem-sex dagar att kunna se någonstans omkring tjugo föreställningar, utvalda under de senaste två åren i Sverige.
Östgötateatern fanns också representerade på årets nyligen avslutade Scenkonstbiennal i Malmö med den rosade föreställningen Rose Rose Rose i regi av Malin Axelsson, producerade av ung scen/öst, en satellitverksamhet till Östgötateatern med uppdrag att spela för barn och unga.
– Jag skulle säga att "Rose Rose Rose" blev en av biennalens stora snackisar. Den fick ett otroligt entusiastiskt mottagande, säger en nöjd Johan Celander.
Scenkonstbiennalen fungerar både som en festival för publiken och en mötesplats för branschen. Teaterunionen, medlemsorganisation för hela branschen, arrangerar biennalen tillsammans med värdteatern. En uttagningsgrupp, som tillsätts av unionen, kommer att välja ut de föreställningar som ges under biennalen. Dessutom brukar man bjuda in ett antal internationella gästspel. Det handlar då om scenkonst i bred bemärkelse, inte bara traditionell teater, utan även musikteater, dans och nycirkus.
Vad bidrog till att Norrköping fick ta över stafettpinnen?
– Ett tungt skäl var nog den politiska viljan, att Upplev Norrköping och Norrköpings politiker verkligen ville genomföra det här. Det krävs insats från kommunen och regionen för att man ska ro iland finansieringen. Dessutom finns en stor och stark teater med väldigt mycket kompetens som gör att man har en lokal arrangör med erfarenhet att arbeta med. Det tror jag var två huvudorsaker, säger Johan Celander.
Teater i Norrköping mer än Östgötateatern. Kan fria grupper komma att engageras?
– Ja, det är jag övertygad om. De kan vara delaktiga i den otroliga mängd seminarier, föreläsningar, work shops och möten under de här veckorna. Det kan vara väldigt inspirerande, säger Johan Celander.
Bland teaterfolk har nyheten om Scenkonstbiennalen naturligtvis mottagits med stor entusiasm:
– Det är såklart häftigt! Jag har ännu inte själv varit på någon scenkonstbiennal, så det ska bli jättekul. Jag hörde precis nyheten och hoppas att Kvartersteatern kan vara involverade på något sätt, säger Frida Nyström, på Kvartersteatern.
– Det känns jätteroligt, och visar på att Norrköping har något att erbjuda som kulturstad. Det är en branschfest, men ger den även möjlighet för Norrköpingsborna att ta del av ett omfattande utbud av scenkonst, säger Lena Lundman, aktiv i föreningen Karin, Kulturarrangörer i Norrköping.