Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kern i teaterexperiment

Han har inte läst manuset i förväg. "Vit kanin Röd kanin" är ett teaterexperiment om det fria ordet.

Ensam på scen. Skådespelaren Krister Kern vid Östgötateatern är den som i Norrköping ställer upp på Riksteaterns teaterexperiment "Vit kanin Röd kanin".

Ensam på scen. Skådespelaren Krister Kern vid Östgötateatern är den som i Norrköping ställer upp på Riksteaterns teaterexperiment "Vit kanin Röd kanin".

Foto: Peter Jigerström

TEATER2017-03-29 06:00

Föreställningen "Vit kanin Röd kanin" är på turné med Riksteatern under våren. För varje ort på turnén gör en ny skådespelare entré på scen med samma förutsättningar: ingen har läst texten, inga repetitioner, ingen regissör.

På ett bord ligger ett kuvert med ett manus som är hemligstämplat. Här börjar föreställningen.

I Norrköping är det Krister Kern vid Östgötateatern som antar utmaningen. Det gör han på torsdag kväll, på Café Gycklaren vid Stora teatern.

– Jag vet inte alls vad som ska hända, säger Krister Kern som medvetet hållit sig ifrån att försöka ta reda på mer om föreställningen.

Manuset är skrivet av iranske dramatikern Nassim Soleimanpour.

”När jag skrev pjäsen saknade jag pass för jag hade vägrat att göra militärtjänsten. Föreställ dig att du är på en öde ö och vill kommunicera. Hur gör man då? Hittar en flaska, stoppar i ett meddelande och kastar flaskan i havet. Pjäsen är en flaskpost. Och pjäsen i sig, är svaret på, varför jag skrev den”, säger Nassim Soleimanpour.

Pjäsen har översatts till 15 språk.

Så mycket vet Krister Kern att det ska handla om att det fria ordet är under attack.

På frågan varför han vill göra det här teaterexperimentet svarar han:

– Dels tycker jag att det är en viktig grej, om det handlar om det jag tror att det handlar om, att det fria ordet är under någon sorts press. Och jag tycker att det är roligt att utsätta mig för nya saker. Det här var lite kittlande bra. Det känns inte som det är så ofta som man får prova det här.

Det blir en upplevelse tillsammans med publiken.

Föreställningen innan, i Krokom den 27 mars, gjorde Mark Levengood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!