Det är fjärde året som Kalbokultur sätter upp ett folklustspel av Gideon Wahlberg som sommarteater i Knäppingsborg i centrala Norrköping.
Gideon Wahlberg var chef på Arbis i Norrköping från 1918 till 1934, men hans folklustspel sattes upp i Stockholm. Han hade ofta med östgötar i handlingen – så också i "Grabbarna i 57:an" som utspelar sig på en gård på söder i Stockholm.
När den nu sätts upp i Norrköping, med premiär den 30 juni, är det på en innergård i Knäppingsborg, på gatstenarna under bar himmel i den fina miljön i kvarteret.
Det börjar bli tradition med folklustspel där, och Kalbokultur har hittat en trogen publik. Konceptet med att flytta in folklustspel och Wahlberg till mitt inne i stan fungerar.
– Det är fantastiskt roligt, säger Frippe Pettersson som i år liksom tidigare både regisserar och har en bärande roll i föreställningen.
Han beskriver spelplatsen som en "härlig oas".
– Miljön är underbar, säger Frippe Pettersson.
"Grabbarna i 57:an" utspelar sig i början av 1930-talet. Världsdepressionen kastar sin skugga över Sverige.
– Det är dåliga tider, svårt att få jobb, särskilt för de unga, säger Frippe Pettersson.
Här på gården finns målarmästare Oscar Dahlberg, spelad av Frippe Pettersson, och familj och anställda. Vännen Ludde (John Hedman) hör också till sällskapet.
Målarmästaren blir bestulen på avlöningskuverten till sina målargesäller, och hans egen son blir misstänkt.
Samtidigt ska en ny hyresgäst strax anlända till 57:an, fröken Greta Söderlund från Norrköping, och hon ska välkomnas med sång och musik.
– Alla pojkar på gården blir så klart förtjusta i den här lilla Greta, och det blir kärlek och romantik. Vem ska få henne? säger Frippe Pettersson.
– Till råga på allt så dyker det upp en förmögen släkting, tant Malvina från Mjölby.
En rik tant som alla hoppas på att få ärva.
Föreställningen spelas från den 30 juni till och med den 21 juli. Totalt blir det sexton föreställningar.
Repetitionerna pågår för fullt.
När Folkbladet besöker repetitionerna är inte hela ensemblen på plats, men två scener spelas upp som smakprov på föreställningen.
Det är en kärleksscen mellan Ludde (John Hedman) och målarmästarens syster Sofie Dahlberg (Anki Wastesson), och en slagsmålsscen mellan systersonen Gösta (Elias Dahlgren) och pjäsens hårding, den gangsteraktige Jocke (Kenny Steen).