Brott och sex om läsaren får välja?
Lätta att köpa, lätta att bära och framförallt - lätta att läsa. Deckare och underhållningsromaner i pocketformat ges ut i drivor under sommarmånaderna och vi bunkrar upp. Men om vi inte orkar läsa "tyngre" böcker under lata sommardagar, när är det tänkt av vi ska ha tid och sinnesnärvaro nog att göra det?
Sommartid är pocketbokens julafton. Framförallt deckarnas. Men vilka månader läser vi klassiker, "tyngre" skönlitteratur och faktaböcker? Foto: Pressens Bild
Foto:
- Vi tänker som alla andra inför sommarutgivningen, det ska vara lätta böcker: deckare, äventyrsromaner, populära böcker. Och man väntar gärna med en succébok till sommaren när man vet att väldigt många köper pocketböcker.
Pocketjul i juli
Ja, pocketbokförsäljningens julafton är här. Dag efter dag, hela sommaren. Boktopplistans tio i topp för juli består uteslutande av pocketböcker. Framförallt deckare. "Damernas detektivbyrå" av Alexander McCall Smith tar täten, följd av Kajsa Ingemarssons relationsroman "Små citroner gula". Av de 40 mest sålda titlarna är 32 i pocketform. Först på plats nummer elva kommer en inbunden bok, "Rum nummer 10", Åke Edwardsons nya Winter-deckare.
- Det är alltid lättare att sälja mer av det som säljer än att sälja mer av det som går lite trögt, konstaterar Stefan Skog.
På Månpocket, som är störst på pocketmarknaden och ger ut böcker från flera förlag, strävar man efter en jämn mix av böcker året runt.
- Det ska vara lättsamt men kvalitativt året runt. Sen kanske vi ger ut något fler deckare under sommaren, säger förläggaren Johan Strid.
Finns undantag
För trots att fler köper pocketböcker på sommaren ser Johan Strid ingen större skillnad över året på vilken typ av litteratur det är som säljer bäst. Deckare ligger högt året om.
Men ingen regel utan undantag.
- För två år sedan var det Åsne Seierstads "Bokhandlaren i Kabul" som sålde mest under sommaren och det är ändå en allvarlig bok.
Vilken tid på året tänker man att nu är folk mottagliga för tungviktarna?
- Vi har försökt släppa såna böcker i början på året, januari eller februari. Och sen augusti september, säger Pans Stefan Skog.
- Klassiker och mer tidlösa böcker kan ligga lite varsom över året. De är inte utfyllnad men kanske platsar de bäst strax efter julhandeln eller tidigt på hösten. På hösten drar folk till bokhandlarna och kan då hitta gamla guldkorn bland de nya böckerna.
Månpocket försöker som tidigare nämnts blanda genrer under året, och har också åtta pocketböcker per månad att röra sig med, till skillnad från Pans fyra.
- Men många gånger när man kommer tillbaka efter en semester har man goda föresatser, eller nyårslöften, kanske är det då man tar itu med tyngre grejer, funderar Johan Strid.
1. Alexander McCall Smith: "Damernas detektivbyrå"
2. Kajsa Ingemarsson: "Små citroner gula"
3. Åsa Larsson: "Det blod som spillts"
4. Camilla Läckberg: "Predikanten"
5. Peter Robinson: "Efter alla år av saknad"
6. Arnaldur Indridason: "Kvinna i grönt"
7. Michael Connelly: "Framgångens pris"
8. Traci Lords: "Nattens barn"
9. Katerina Janouch: "Anhörig"
10. Michael Connelly: "Dödens stad"