Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tom Alandh trampar på genom Sverige inför valet

Trots uppnådd pensionsålder ångar dokumentärfilmaren Tom Alandh på. Med start måndag den 16 augusti skildrar han inför höstens val tillståndet i Sverige i SVT.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-08-13 03:00
Men den erfarne journalisten säger att han allt oftare längtar efter mer tid för barnbarnen.Tom Alandh kommer cyklande. Han har köpt en helt ny springare som han är stolt över. Det märks. När fotografen ska ta sina bilder protesterar han och säger att det är det värsta han vet.Men när erbjudandet om att få posera på cykeln kommer skiner han genast upp och cyklar välvilligt ett par varv.Han cyklar nästan jämt säger han, men bara när lusten finns, annars få det vara.Och det där med lust lyser igenom i Tom Alandhs arbete. Det finns i många av hans dokumentärer och reportage en stor glädje till berättandet.Fem reportage
När han och fotografen Björn Henriksson nu ger sig i kast med att skildra Sverige inför riksdagsvalet i september gör han det genom fem korta reportage från fem spridda platser i landet.Så vad har då pizzabagaren Ibrahim i Dorotea gemensamt med en cyklande kronofogde i Vimmerby? Allt och ingenting, om man ska tro Tom Alandh.- Det finns en vardaglighet i de här människorna som jag är glad för. Men min ambition var helt enkelt att berätta om ett Sverige i dag och ett Sverige i förändring, säger han.Sverige i förändring
I de fem halvtimmeslånga programmen söker han efter några honnörsord som flitigt används i valrörelsen, ord som solidaritet, trygghet, framtiden och kultur.I Dorotea, Tensta, Klippan, Vimmerby och Kungsör finns människorna, de strävande och de hoppfulla, de skeptiska och de knäckta, alla ger de sin bild av vad orden kan ha för innebörd.- Avståndet mellan människor har blivit längre, det är svårare att komma i kontakt med myndigheter, man möts av telefonsvarare inte människor. Men reportagen är inte någon bild av att allt var bättre förr, det är bara ett förändrat samhälle, säger Tom Alandh.Men det är inte bara Sverige som är i förändring, det är också dokumentärfilmaren själv. Tom Alandh har hunnit bli 66 år, egentligen folkpensionär och tankarna på livet utanför tv-huset har börjat smyga sig på.- Jag har ett oneurotiskt förhållande till mitt jobb, jag arbetar som journalist, jag är inte journalist. Och jag prioriterar annorlunda nu, det är mycket viktigare för mig att lira fotboll med mina barnbarn, säger han.
uMåndag 16 augusti: "Framtiden i Dorotea". Finns det någon framtid i ett litet samhälle där befolkningspyramiden står upp och ned?uOnsdag 18 augusti: "Kulturen i Tensta". I kvarteret Skänninge i Tensta finns hela världen, vad är kultur för människorna som bor där?uMåndag 23 augusti: "Tryggheten i Klippan". För 14 år sedan mördades en svart man när han klev av bussen i Klippan. Vad är trygget för människorna som bor där?uOnsdag 25 augusti: "Solidariteten i Vimmerby". Solidaritet i Astrid Lindgrens stad, vad är det och vad betyder ordet solidaritet i dag?uMåndag 30 augusti: "Lag och ordning i Kungsör". Brott och straff, hur hårda är hårdare tag? Vad betyder rehabilitering och hur märks brottet och straffet på Hällbyanstalten?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!