Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Queerfokus på museerna

Pridefestivalerna har fått Stockholms museer att skifta fokus. På Galärvarvet visas en utställning med HBT-tema och Nationalmuseum har gjort en sommarhängning med fokus på kön, makt och sexualitet.

Foto: Nationalmuseum

Stockholm (TT Spektra)2008-07-04 03:00
"Från beundran övergår jag i extas" skrev den tyske konsthistoriken Johann Joachim Winckelmann vars intresse för antikens skulpturer närdes av hans passion för italienska män. I marmorskulpturerna av antikens hjältar såg han helt andra saker än många andra betraktare. - Som konstbetraktare tar vi med oss vår egen position när vi tittar på verken, konstaterar också konstvetaren och lektorn i modehistoria, Patrik Steorn. Under två somrar har han lett välbesökta queerguidningar på Nationalmusem under Pridefestivalveckorna. Med queerglasögonen på har han fokuserat på kön, identitet och sexualitet när han visat det av museets måleri som ingått i utställningar gjorda med andra teman. Intresset har varit stort, och inför årets Europride har han i stället, tillsammans med Veronica Hejdelind, fått disponera en av museets salar och själv kunnat välja extra tydliga queerverk ur samlingarna. Gustav III
1700-talets könsmaskerad illustreras bland annat av den androgyne Gustav III, i dag något av en ikon i gaysammanhang, framhåller Steorn. Här visas ett porträtt av den svenske kungen, blid, mild och spetsprydd. När målningen gjordes hade han just gjort sig själv till envåldshärskare. - Att den här typen av mildhet förknippades med makt är rätt svårt för oss att förstå i dag. Armémuseum har i sin tur gjort "en manifestation", som Johanna Väpnargård kallar det, med bilder av den svenske soldaten genom tiderna. Så sent som för tolv år sedan kunde det räcka att säga att man var homosexuell för att få frisedel vid mönstringen. Armémuseum undersöker vilken syn på manlighet som har uppmuntrats i det militära, och har också modifierat museets basutställning något. - Det känns jätteviktigt att visa att det här är den del av historien. Det kan exempelvis handla om kopplingen mellan krigaridealet och mansidealet, ska en riktig man vara en krigare? Vi tar upp stämningen i lumpen, att man vill göra män av pojkar, den grabbiga kulturen. "Paragraf 1" heter en utställning med fokus på homosexuella, bi- och transpersoner (HBT) som visas på Galärvarvet i Stockholm. Titeln syftar på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och flera museer bidrar med varsin del. Sjöhistoriska museets bidrag handlar om Amerikalinjens kryssningsfartyg, under årtionden en frizon till havs för svenska bögar i serviceyrken. - För oss är den här utställningen ett ställningstagande, den som inte syns i historiesammanhang finns inte. Kan inte museerna klara det, hur ska då de här människorna få sina rättigheter? Men målet är förstås att utställningar som den här inte ska behövas, säger projektledaren Ulf Petersson.
Fakta/Queerutställningar Stockholm Pride och Europride pågår sista veckan i juli och de första dagarna i augusti. "Paragraf 1" visas på Galärvarvet, Djurgården, 25 juni till 24 augusti. Inträdet är gratis. Titeln syftar på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Utställningen bygger på delutställningar från bland andra Sjöhistoriska museet, Tekniska museet, Nobelmuseet med flera. Sida har bidragit ekonomiskt och utställningen ska senare visas i Östeuropa. "Queer - begär, makt och identitet" visas på Nationalmuseum den 24 juni till 10 augusti. "En soldat är en soldat är en soldat är en soldat" visas på Armémuseum till den 31 december. Armémuseum deltar också i "Paragraf 1".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!