Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mäktigt drama till jul har blivit ny tradition

Ett påkostat, historiskt epos, helst om en verklig person. Selma Lagerlöf får gärna vara inblandad. Så ser en av våra nyare jultraditioner ut - SVT:s juldrama.

Stockholm (TT Spektra)2008-12-19 03:00
Det är inte bara granen och grytan svenskarna samlas runt kring jul. Tv spelar en viktig del i julhelgens traditioner; mellan Kalle Anka på julafton och "Grevinnan och betjänten" på nyårsafton lägger vi gärna in engelsk deckarserie, några storfilmer - och inte minst SVT:s juldrama.Starka minnen
Vem minns inte Ingvar Hirdwall som en allt galnare "Kejsarn av Portugallien" 1992? Vem kan glömma den valhänte men välmenande Gustaf III i Jonas Karlssons tappning nio år senare? Och nog var många tittare nyfikna på hur Tomas von Brömssen skulle gestalta Carl Michael Bellman i dramat "Lovisa och Carl Michael" från 2005. Svar: med falsettsång, ansiktspuder och gester som hos en spastisk marionettdocka.De två senaste årens juldramer, "August" och "Snapphanar", kan det dock vara färre som vill minnas. Både kritiker och publik gav kalla handen till serierna.Kanske började traditionen med påkostat, historiskt SVT-drama till mellandagarna på 1980-talet med Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander", alla juldramers farmor. Bergman har gått igen i senare produktioner som "Den goda viljan" 1991 och "Enskilda samtal" 1996.Men om någon kan sägas personifiera SVT-juldramat är det en annan svensk gigant: Selma Lagerlöf. Hon har skrivit både "Kejsarn av Portugallien" och "Jerusalem" (1997) och är huvudperson i årets juldrama, "Selma", som handlar om två dagar i författarinnans liv.Faktum är att juldramat blev en institution för SVT först efter att det blivit det för publiken. Stefan Baron, programchef för SVT Drama i Stockholm, säger att det är på senare år som företaget börjat tala om juldramer:- Det har ju blivit ett begrepp i medierna, och det är klart att vi påverkas av sådant. SVT gör högkvalitativt drama hela tiden, men med vissa saker tänker man extra på att det ska passa för en stor publik.- På julen finns en ovanligt stor förväntan från våra ägare, licensbetalarna. Och det tycker vi känns jättespännande, nästan som ett indirekt uppdrag från tittarna.Framtiden är ljus
Nu ska SVT spara och många talar om kris för det svenska tv-dramat. Reaktionerna på "August" och "Snapphanar" kunde vara ett dåligt tecken för framtida julsatsningar. Men flera SVT-personer säger att just juldramat kommer att vara en prioriterad verksamhet även framöver.- Jag tror att vi kommer fortsätta att erbjuda något bredare över julen, säger Stefan Baron.- Det kan handla om olika typer av dramatik och måste absolut inte vara något historiskt. Men juldramat är något som SVT värnar om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!