Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Halv revansch för Pollak

Kay Pollak fick sin revansch för de missade Guldbaggarna och han fick sin Oscarsnominering. Hans "Så som i himmelen" nominerades på tisdagen i klassen bästa icke engelskspråkiga film. Även Paul Ottosson, svensk ljudredigerare på "Spider-man 2", nominerades.

Gladare idag: Kay Pollak.
FOTO: PRESSENS BILD

Gladare idag: Kay Pollak. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2005-01-26 06:00
"Så som i himmelen" fick inga Guldbaggar i måndags kväll. Trots åtta nomineringar. Men på tisdagen presenterades Oscarsnomineringarna. Till Kay Pollaks stora glädje.
- Det var väldigt intressant att Guldbaggejuryn inte kunde se kvalitén i "Så som i himmelen". Mycket märkligt. Men nu är det en annan jury som sett kvalitén. Då har de valt mellan all världens filmer och valt ut den. Så det är klart intressant, säger Kay Pollak som inte tänker i termer av revansch.
- Nej, däremot har jag ägnat hela dagen åt att meditera och sitta och fundera på vad jag ska lära mig av det här. Det är uppenbart någonting som jag ska lära mig. Kanske att Guldbaggegalan var en tävling och Oscar en annan. Man kan inte tävla i konst och ändå är jag glad för att den är med, säger Kay Pollak och fortsätter:

Dubbel i allt
- Man är väldigt dubbel i allt. Man ska aldrig utsätta sig för andras bedömning. Ändå gör man det och det är den stora prövningen. Jag har gått ut väldigt öppet och sagt att jag älskar den här filmen. Den är värd en Oscar, alla som har jobbat med den är värd en Oscar. Det är möjligt att det är för kaxigt i Sverige. Här lider så många under den här lagen, du ska inte tro att du är något. Den har jag lämnat bakom mig för länge, länge sen och min inställning går mycket bättre hem i USA. Men den går inte hem i Sverige, säger Kay Pollak.
Producenten Anders Birkeland erkänner däremot att Oscarsnomineringen känns som en revansch för att det inte blev en enda Guldbagge i måndags.
- Ja, det är ju fantastiskt roligt. Speciellt mot bakgrund av det som hände på Guldbaggegalan. Det fanns nog en mening med det också även om det inte kändes så då. Men det är svårt att tävla i såna här saker och Oscarsnomineringen uppväger den besvikelsen flera gånger om, säger Anders Birkeland och fortsätter:
- Det är jätteviktigt för utlandslanseringen och för filmens fortsatta liv. Det kommer man aldrig ifrån. Men jag känner inte till någon av de andra filmerna, förutom den franska "Gosskören". Och den är bra men inte lika bra som vår.

Universell film
Anders Birkeland tror att "Så som i himmelen" fått sin nominering för att filmen är så universell.
- Den hade lika gärna kunnat utspela sig i Amerika. Jag tror att det är lätt att känna en sorts närhet i det som händer, säger Anders Birkeland och filmens distributör Peter Possne är inne på samma spår.
- Historien är otroligt global och alla kan ta till sig den. Det handlar om att komma i harmoni med sig själv och det berättas med klassisk berättarhand. Kay Pollak har gjort ett mästerligt arbete med att få skådespelarna trovärdiga, säger Peter Possne som tycker att Oscarsnomineringen är ännu ett tecken på det ökade suget efter svensk film.

Enormt intresse
- Intresset är enormt och har ökat kraftigt de senaste sex-sju åren och en sån här framgång fungerar på samma sätt som succéer i sportvärlden, den lyfter hela nationen. Amerikansk film görs i stort sett efter en och samma formula och då är det inte så konstigt att man söker kreativitet i resten av världen, menar Peter Possne.
De övriga nominerade i klassen bästa icke-engelskspråkiga film är sydafrikanska "Yesterday", franska "Gosskören", tyska "Undergången - Hitler och tredje rikets fall" samt spanska "Gråta med ett leende".
Pollak blir inte den ende nominerade svensken på Oscarsgalan den 27 februari. Paul Ottosson, bosatt i USA men ändock svensk, nomineras för sitt arbete med "Spider-man 2" i klassen ljudredigering. I en tidigare intervju med branschtidningen Variety berättade Ottosson hur han jobbar:
- Jag plockar alltid ut det som är speciellt i en scen, och satsar på det. Publiken kan inte fokusera på tio olika saker.
Men den dominerande filmen på Oscarsgalan blir Martin Scorseses "Aviator", som fick elva nomineringar, bland annat för bästa film, regi, manlig huvudroll (Leonardo DiCaprio), manlig biroll (Alan Alda) och kvinnlig biroll (Cate Blanchett). "Finding Neverland" samt "Million dollar baby" har sju nomineringar var. Jamie Foxx har två skådespelarnomineringar, för sin huvudroll i "Ray" och sin biroll i "Collateral". Även Clint Eastwood har två personliga nomineringar, en för bästa regi för "Million dollar baby", och en för huvudrollen i samma film. "Ray" av Taylor Hackford, som får premiär på svenska biografer på fredag, har nominerats i sex klasser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!