Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bokrean lever vidare

Nätbokhandlarnas låga priser har fått bokrean att minska i betydelse. Men inför årets bokfest är bokhandlarna ändå positiva. Och för den boktokige finns fynd att göra.

Foto: -

Stockholm (TT Spektra)2011-02-22 03:00

Rykten om att festen är över har de senaste åren följt i bokreans spår. Och visst är utbudet mindre än vad det en gång var, men bokbranschen har inte tappat hoppet.

- Vi ser reans potential, det finns fortfarande ett stort intresse hos allmänheten,säger Fredrik Axegård på Akademibokhandeln som det här året har valt att öka sin satsning på februarirean.

Minskat utbud
Tidigare var rean i första hand ett sätt för förlagen att sälja ut sina lager. I takt med att tryckteknikerna blivit mer effektiva har upplagorna blivit mindre, något som enligt Thomas Wyatt på Svenska Bokhandlareföreningen har bidragit till att reautbudet minskat. Enklare lågprisupplagor trycks dock fortfarande upp specifikt för rean.

- Många tar tillfället i akt och bunkrar upp inför semestern, säger Thomas Wyatt som menar att rean är viktig av flera anledningar än den ekonomiska.

- Det är en möjlighet för boken att hamna i fokus.

För nattsuddaren går det att börja fynda redan natten mot onsdagen, för övriga är det onsdag morgon som gäller.


"De apatiska" Gellert Tamas.
Omdebatterad skildring av verkligheten kring de apatiska flyktingbarnen.

"1001 böcker du måste läsa innan du dör" av Göran Hägg. Litteraturvetarens guidebok är fullproppad med lästips inför nästa bokrea.

"Ordets makt och vanmakt" av Jan Guillou. Spionanklagelser, framgångar och fiaskon i en självbiografi som också är en tidsskildring.


"Dyngkåt och hur helig som helst" av Mia Skäringer.
Precis som sina humorkaraktärer är Mia Skäringers bok en gripande blandning av humor och svärta.

"Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet" av Anette Kullenberg. Alltid välklädd men sprängfylld av ångest. Anette Kullenberg tecknar ett porträtt av vännen och journalisten Marianne Höök.

"Karlstad Zoologiska" av Hanna Hellquist. För sina självutlämnande kåserier är Hanna Hellquist både älskad och kritiserad. Det här är hennes barndomsskildring full av djur.

"Jag är din flickvän nu" av Nina Hemmingsson. Hur kan ångest vara så roligt? Via sina hålögda figurer driver Nina Hemmingsson med allt från relationshets till viktnoja.

"Hemma hos Melker Andersson". Krögaren Melker Andersson bjuder på vardagsmat och en och annan lyxmiddag.

"Spill" av Sigrid Combüchen. Fjolårets Augustvinnare. Ett brev från en gammal kvinna sätter i gång fantasin hos författaren. Den åldrade Hedwig protesterar mot att författaren skildrar hennes liv ses som "spill".



"Pluras kokbok" av Plura Jonsson.
Eldkvarns frontfigur har visat sig vara en virtous i köket. I hans kokbok har husmanskosten huvudrollen.

"En dramatikers dagbok" av Lars Norén. I sin uppmärksammade dagbok registrerar den svenske dramatikern sina tankar, ord och gärningar under fem år.

"De fattiga i Lodz". Steve Sem-Sandbergs kollektivroman ger röst åt de uthungrade och döende i nazisternas mönstergetto. Läsningen ger svindel också för att den blottlägger vår ibland närmast sjukliga längtan efter lag och ordning.


"ABC" av Lennart Hellsing.
Ord- och rimglädje på riktigt.

"Siv sover vilse" av Pija Lindenbaum. Att för första gången sova över hus sin bästis blir inte alltid riktigt som man tänkt sig.

"Tam tiggarpojken" av Jon Salmson. Triggande fantasyäventyr i flera delar för den som precis lärt sig läsa.

"Pelle och Frasse" och "På äventyr med Pelle" och "Vem matar djuren?" av Jan Lööf. När Jan Lööf berättar ryms stora, fantastiska äventyr även i den lilla vardagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!