– Det ska bli så roligt! Jag har sett fram emot att komma just till den stan, säger Umit Dag.
Han har vänner och delar av sin familj i Norrköping. En stad inte helt olik den han växte upp i.
– Jag tycker att Norrköping påminner mycket om Västerås. Det är en arbetarstad. Jag trivs där, säger han.
I showen ”Umit Dag står upp för Sverige” gör han just det, menar showmannen.
– Jag är så trött på att alla är så rädda för att stå upp för något i dag. Det har gått så pass långt att människor nästan inte vågar säga något alls i det här landet – av rädsla att bli kallad rasist.
Umit Dag kallar Sverige ”de kränktas land”. Landet han bott i nästan hela sitt liv. Landet han älskar.
– Med den här föreställningen vill jag visa lite hur hur jag ser på saken. Vad som faktiskt är okej och var gränsen går för vad som faktiskt är rasism. Man missbrukar ordet, säger Umit dag.
Han drar parallellen till de tidigare årens glassdebatt. Flera GB-glassar har anklagats för att vara rasistiska. Bland annat rör det sig om Nogger Black och 88:an. Nötglassen 88:an har till och med anklagats för att vara nazistisk. H är den åttonde bokstaven i alfabetet. 88 har varit ett nummer som nazister använt på jackorna. Som en symbol för HH som i sin tur ska stå för heil Hitler, förklarar Umit Dag.
– Men att bekämpa rasism genom att ge sig på glassar? Kom igen! Det finns något som heter svensk kultur och svensk historia. Den måste man kunna stå upp för utan att bli kallad rasist.
Umit Dag berättar i showen hur det varit för honom att växa upp med en fot i varje land. Han beskriver sig som en kurdisktalande syrian från Turkiet – född i Tyskland och uppvuxen i Sverige.
– Jag har försökt hela mitt liv att integreras i Sverige. Men hur integreras man i ett land som inte ens själva vet vad de står för? När svenskar inte ens vågar vara svenskar?
Han utvecklar resonemanget:
– Vi importerar kultur. Vi vågar inte stå för vår egen och importerar andras. Halloween och annat. Och så hittar vi på egna dagar, som kanelbullens dag.
Umit Dag berättar hur hans föräldrar kastades från dåtid till nutid när de lämnade Turkiet bakom sig.
– De kommer från ett bondesamhälle i sydöstra Turkiet. De flyttade liksom från 1800-tal utan rinnande vatten till en plats där man kan vrida på en ratt och få värme på spisen och en telefon som ringer. Det kommer jag också prata en del om, integrationen och hur det är när kulturer möts.
Umit Dag beskriver showen som politisk, men rak och ärlig.
– Den är politisk men jag tror att jag säger det mesta som de flesta tycker och tänker. Som till exempel: den svenska flaggan. Vågar man vifta med den idag? Eller är man rasist då?