Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bäversälen museets nya maskot

På arkeologidagen på söndag invigs en utställning på Stadsmuseet med fynd från aktuella utgrävningar i Norrköping.

Snusdosan från slutet av 1700-talet, och en kritpipa från 1600-talet.

Snusdosan från slutet av 1700-talet, och en kritpipa från 1600-talet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

STADSMUSEET2018-08-24 06:00

Utställningen "Rum för arkeologi" passar både de äldsta och de yngsta. Här presenteras också Stadsmuseets nya maskot, Bäversälen.

Originalet till bäversälen är en liten lerfigurin, 5 000 år gammal, som hittats vid Åbymoskolan. Bäversälen blir nu barnens guide.

– Den har legat i marken och sovit i 5 000 år. Nu har den vaknat upp och vill veta vad som har hänt under de här åren, säger antikvarie Theres Furuskog.

Det är tredje året som Stadsmuseet väljer att visa fynd från aktuella utgrävningar i stan.

– I år har vi valt att göra den lite större och satsar mer på barnen, säger Theres Furuskog om utställningen.

– Vi har utgått från frågor som jag brukar få när jag är runt i skolklasser: Vad är en arkeolog? Hur ser en arkeolog ut? Varför gräver man?

I utställningen visas just hur en arkeolog kan se ut, med varselkläder och hjälm, barnen kan prova kläder som en arkeolog brukar ha på sig och också provgräva lite.

Utställningen är producerad i samarbete med arkeologfirmorna Stiftelsen Kulturmiljövård och Arkeologerna.

Här visas de intressantaste fynden som gjorts den senaste tiden: en 1700-talssnusdosa med snus i, från Inre hamnen, ett romerskt mynt, en denar, från Fiskeby, ett mycket ovanligt fynd, och ett blyföremål med runor från medeltiden, och med bitmärken i, då man trodde att runornas magi kunde bota tandvärk. Fyndplats: nära prästgården i Östra Eneby.

I en monter ligger ett litet barnskelett som hittats i kvarteret Mjölnaren, på andra sidan Västgötegatan. Här fanns det ett tidigt kristet gravfält. Flera av de som hittats i gravarna har släktdrag. Det finns en tanke om att gå vidare med det och titta på dna-analyser.

Den del av utställningen som handlar om Inre hamnen kommer att stå under hela året. Andra delar kommer att bytas ut och fyllas på med nya fynd från andra platser.

Just nu pågår utgrävning vid Ingelstad, där det nya fjärrvärmeverket ska byggas. Området beskrivs med "från järnåldersgård till motorcykelklubb", för sista hyresgästen i nu rivna Ingelstad gårds huvudbyggnad var Peking Outlaws.

Och där fiberdragningen drar fram på fornlämningstäta Vikbolandet följer också arkeologerna med, för att titta i schakten.

Besökarna kan ta med sig egna fornfynd för datering under arkeologidagen på Stadsmuseet. I Inre hamnen visas utgrävningen av kronobränneriet där vid tre tillfällen den här dagen.

Fakta

På arkeologidagen den 26 augusti invigs utställningen "Rum för arkeologi" på Stadsmuseet.

Här visas bland annat fynd från Inre hamnen.

Stadsmuseet presenterar också sin nya maskot, Bäversälen.

Den här dagen blir det också visningar i Inre hamnen, av utgrävningen av kronobränneriet där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!