Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen storsatsar på minoritetsspråk

På torsdagen presenterade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ett handlingsprogram för att säkra de nationella minoritetsspråkens överlevnad.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har lagt fram ett fempunktsprogram för att stärka minoritetsspråken. Arkivbild.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har lagt fram ett fempunktsprogram för att stärka minoritetsspråken. Arkivbild.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Språk2022-04-28 12:30

I Sverige finns fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. För att stärka och bevara deras ställning vill regeringen att anslaget till samiskt språkcentrum höjs och att nya språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romani chib startas.

De lärosäten som ansvarar för minoritetsspråken får dessutom mer pengar av regeringen för att kunna säkerställa att det finns utbildning i språken från förskola till högskola.

Folkbildningsrådet får medel för att underlätta för vuxna att lära sig sitt minoritetsspråk och på så sätt kunna återknyta till en förlorad kultur. Samtidigt får statens kulturråd i uppdrag att ta fram läs- och litteraturfrämjande insatser på minoritetsspråk för barn och unga.

Minoriteter i Sverige

Sveriges regering har utsett fem nationella minoriteter och minoritetsspråk: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Samer räknas som urfolk.

Den som tillhör en nationell minoritet har sedan år 2000 starka rättigheter att tala sitt minoritetsspråk och utöva sin kultur i Sverige.

Särskilt viktigt är barns rätt till sitt språk och sin kultur.

Källa: isof.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!