Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hujedamej, nu kommer Emil!

I sommar kommer Emil till Söderköping. Det är Teater Sythercopie som väljer att sätta upp en barnföreställning med Astrid Lindgrens mest älskade busunge.

Tidigare har Teater Sythercopie spelat Madicken på Junibacken.
Foto: Titti Olovsson

Tidigare har Teater Sythercopie spelat Madicken på Junibacken. Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

Söderköping2015-01-16 09:30

Emil i Lönneberga har nyligen spelats i Norrköping sommartid, både på Strömsholmen och i Värmekyrkan. Men det hindrar inte Teater Sythercopie att ge sig i kast med den småländske bonnpojken.

– Jag tror inte att det blir några krockar, och det är nog bara bra för oss att det spelats Emil tidigare. Vi har en väldigt lokal publik. Madicken har dragit väldigt mycket folk, men vi tror att även Emil kan bli en publikdragare, säger Carl Gustav Pettersson, kassör i Teater Syntercopie.

Huddéns dramatisering

Det har gått över 50 år sedan Astrid Lindgren skrev den första boken om Emil i Lönneberga. Böckerna har dramatiserats tidigare av bland andra Mats Huddén som satte upp Emil på Sjöbergska friluftsteatern i mitten av 90-talet. Därefter spelades den runt om i Norden, bland annat i Danmark. Mats Huddén, som är bosatt i Söderköping, har också engagerats för arbetet med den nya föreställningen.

– Jag ska inte regissera, men vara med som stöd, säger han.

– Det känns jättebra och positivt att han finns med som stöd. Han har sådan stor erfarenhet, säger Carl Gustav Pettersson.

Kontakt med Astrid

Den första Astrid Lindgren-bok som Mats Huddén dramatiserade var Bröderna Lejonhjärta i början av 80-talet och hade då en nära kontakt med Astrid Lindgren.

– Jag var hemma hos henne och visade modeller och vi brevväxlade. Hon var väldigt rak, varm och enkel i sitt sätt att kommunicera. Det var ett jättebra samarbete och hon var väldigt noga med att allt som berättades var ur barnets perspektiv, säger Mats Huddén.

– Emil har ett stort hjärta och gör inte hyss för att vara elak. Di bare blir, som han säger. Men jag har sett föreställningar där man missat barnperspektivet. Det blir mera show. Det är tråkigt.

Efter arbetet med Bröderna Lejonhjärta fortsatte han med Karlsson på Taket, Rasmus på Luffen och två olika dramatiseringar av Emil.

Hönan ett krux

I föreställningen kommer Emil bland annat att försöka hjälpa till att få bukt med flugplågan på Katthult och tillsammans med Ida letar han efter Halta-Lottas hemliga värpställe.

– Det blir ett krux hur vi ska hitta en höna. Det jobbar vi med, säger Carl Gustav Pettersson.

Mest vuxenroller

Utöver den halta hönan kommer omkring fjorton personer behövas i ensemblen. De flesta rollerna är för vuxna – Anton, Alma, Lina, Alfred, prosten, prostinnan och Krösa-Maja.

– Vi håller på och söker folk nu. Vi har eventuellt en Emil, men kanske behöver vi dubblera. Barn är alltid välkomna att höra av sig, säger Carl Gustav Pettersson.

Premiären kommer att ske på Wallbergska gården den 24 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!