En tidigare EU-politiker, en ortopedläkare och en tidigare kulturminister är några av alla dem som kommer för att vara motorer vid köksbordssamtalen. Flera av föreläsarna återvänder till Skärkind med nya ämnen i vår – som musikvetaren Stig Jacobsson, tidigare kulturministern Bengt Göransson och kommunekolog Eva Siljeholm.
– Men också Nils Jaeger återvänder, och honom fick jag sätta in på begäran. Han är 93 år och det kom massor av folk senast när han berättade om sina minnen från Skärkind. Eftersom han inte hann med allting ville man ha en fortsättning, berättar galleristen Lili Stenmark.
– En annan person som är jättepopulär är historikern Mikael Andersson som kommer för att berätta om Nunnebananan i Kolmården i juni. De som är väldigt omtyckta plockar jag förstås gärna in igen.
Bland de nya talarna finns regissören Mårten Harrie, tidigare EU-parlamentarikern Göran Färm (som fick ställa in senast när valet i Ukraina kom emellan), landskapsarkitekten Helena Hasselberg, Torbjörn Lundström från Svenska Fjällklubben, Malou Jergner-Ekervik som sktivit boken ”Med Paris i sikte!” och ortopedläkaren Jan Bergman från Läkarhuset Strömmen.
Mårten Harrie kommer att berätta om författaren Amelie Posse som hjälpte flyktingar under andra världskriget. Hon var en aktiv anti-nazist och en av initiativtagarna till Tisdagsklubben i Stockholm. Tanken var att den skulle vara grund för en motståndsorganisation om Sverige skulle ockuperas av Tyskland. Även läkaren Jan Bergman gör en historisk återblick – men på Kennedys sjukdomar och kvinnoaffärer.
– Det är ganska blandade ämnen, men jag vill gärna få in något samtal om konst också. I vår kommer Stig Jacobsson att berätta om kända tonsättare som målat, säger Lili Stenmark.
De första Köksbordssamtalen startade hon på ABF 1998, sedan förlades samtalen till biblioteket. Men från och med 2006 hålls de på Galleri Li som Lili Stenmark driver i Skärkind.
– Biblioteket gör affischerna och från ABF får jag utskicken, i övrigt är det helt och hållet baserat på ideellt arbete både från föredragshållare och mig, berättar Lili.
En tanke med köksbordssamtalen på galleriet var förstås att även locka folk att titta på konstutställningarna. Men samtalen har blivit så populära att det lilla Galleri Li inte alltid har kunnat ta emot alla besökare.
– Det har kommit så många att vi har fått vara i församlingshemmet istället. Fyra gånger har inte det heller räckt till, och då har vi varit i kyrkan. När folk frågar mig hur många som brukar komma kan jag säga att det åtminstone har varit uppåt 250 besökare, säger Lili Stenmark och skrattar.