Det blåser nya vindar på Skandiateatern. Den upphöjda scenen kommer att rivas helt för att istället bli en plan scen på 120 kvadratmeter och publikplatserna minskas från 500 till cirka 200. Några stolar i rader vill man inte ha. Istället ska folk få sitta runt cafébord, där man i framtiden kanske kan ta ett glas öl eller vin.
– Publiken ska vara med och uppleva det som händer, säger producenten Per Enstedt.
Blir multiscenTillsammans med Nordramas grundare Bosse Lindström planerar han nu för Studio Skandia, en ny multiscen. Den kan användas för musik, revy och underhållning, men även för politiska debatter, föreläsningar eller konferenser som kan sändas på TV eller webb.
– Vi har inte nischat oss. Det finns möjligheter att göra många olika typer av arrangemang, säger Per Enstedt.
– I många år har jag velat göra det här, och sökt ett ställe och folk som vill jobba på samma sätt. Det har vi hittat här, säger Bosse Lindström.
– Tekniken har utvecklats och nu tillåter den oss att ha råd att göra en sådan här grej. Den totala kostnaden för att starta upp något sådant här har sjunkit dramatiskt jämfört med 20-30 år sedan, fortsätter han.
Lång tv-erfarenhetBosse Lindström har lång erfarenhet av arbete som tv-fotograf, redigerare och producent. Han har bl a arbetat för SVT, TV 3 och TV 4. I närmare 20 år bodde han i Storbritannien och arbetade för t ex BBC och Sky. Dessutom är han kontrabasist och när han kom tillbaka till Sverige slogs han av alla skickliga artister som inte syns i tv-rutan och att äldre underhållare glöms bort. Tankarna ledde fram till programidén Estraden, ett underhållningsprogram för en mogen publik med lokala artister som ser ut att bli verklighet i höst.
– Jag är över 47 år – en åldersgrupp som utgör hälften av Sveriges befolkning. Men det finns bara enstaka tv-program för oss, säger Bosse Lindström.
Inte så mycket teknikHan har reagerat på att artister som inte är särskilt begåvade får stort genomslag och backas upp av all tänkbar teknik, och att komiker gör folk till åtlöje, förnedrar och låter saker urarta – istället för att locka till skratt med skojiga ordvändningar och förväxlingar.
– Det håller på att försvinna. Det vill jag komma tillbaka till, säger han.
– Vår tanke är också att de som utövar kultur ska göra showen själva. Vi ska inte göra så mycket med tekniken.
I morgon, söndag, firar Nordrama övertagandet av Skandia med en stor konsert med fri entré. Under två timmar blandas jazz, musikal och klassiskt. Bland de medverkande kan nämnas Stefan Wikström, Maria Olofsson, Ann-Christin Hallgren och musiker från Norrköpings Symfoniorkester.