Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nordens största sångtävling är igång

65 unga operasångare från världens alla hörn är just nu samlade i Norrköping. De tävlar om pengar, engagemang och en världskarriär. Nu har Wilhelm Stenhammar International Music Competition dragit igång på allvar.

"Hela juryn tar emot alla deltagare som inte går vidare. Då juryn har en sådan bredd får deltagarna alla färger i bedömningen. Det har visat sig oerhört betydelsefullt. Ingen har åkt hem sur eller ledsen" säger Sonja Stenhammar.

"Hela juryn tar emot alla deltagare som inte går vidare. Då juryn har en sådan bredd får deltagarna alla färger i bedömningen. Det har visat sig oerhört betydelsefullt. Ingen har åkt hem sur eller ledsen" säger Sonja Stenhammar.

Foto: Mikael Strand

Sångtävling2016-06-09 11:00

I foajén minglar de unga sångarna. Norrmannen Martin Halt, basbaryton, står och samtalar med några andra tävlande.

– Jag har hört av landsmän som varit här att det är en bra tävling. Jag vill pröva hur långt det bär. Det är positivt att vi är färre killar, då kan jag kanske försöka sticka ut med något riktigt kraftfullt, säger han och ler.

Tomomi Asunama har kommit ända från Japan med en liknande inställning. Hon vill få tävlingserfarenhet och feedback. Under tiden i Norrköping bor Tomomi Asunama hos Erik Liljas som också är den person som letat fram värdfamiljer åt 40 av de tävlande.

– Det blev 700 mejl, mycket kontakter och telefonsamtal fram och tillbaka, konstaterar han.

Vilken är din drivkraft?

– Det är en fantastisk möjlighet att få möta och lära känna de tävlande som kämpar något oerhört i en bransch med enorm konkurrens. Trots att tävlingen är stor, är den ganska okänd i närområdet. Vi talar mycket om EM och VM, men det här är något liknande för unga sångförmågor, säger han.

Namnkunnig jury

I Norrköping ställs Tomomi Asunama, Martin Halt och alla de andra inför en namnkunnig jury där man till exempel hittar en operachef från Kairo och tidigare operastjärnor. Den 16 juni ska de tillsammans kora en vinnare som kan lämna De Geerhallen 100 000 kr rikare, men ännu viktigare för karriären är äran och de väntande sånguppdragen i St Petersburg, Malmö och Norrköping.

Sonja Stenhammar, tävlingens sprakande eldsjäl och konstnärliga ledare, är mycket mån om att alla deltagare ska känna sig nöjda efter tävlingen.

– Hela juryn tar emot alla deltagare som inte går vidare. Då juryn har en bredd får de alla färger i bedömningen. Det har visat sig oerhört betydelsefullt. Ingen har åkt hem ledsen eller undrande, säger hon.

Norrköping inte självklart

Det var tio år sedan den första tävlingen hölls, och till en början var det inte självklart att den skulle hamna just i Norrköping.

– Från början ville man absolut lägga tävlingen i Stockholm, där Operan, Musikhögskolan och riksmedia finns. Men jag tycker att Norrköping är perfekt. En lagom stor stad, med ett jättefint konserthus och en fantastisk orkester. Kommunen har också haft öppna famnen mot oss. Det känns väldigt skönt!

"Hittar oss över hela klotet"

Då tävlingen hålls vartannat år anordnas nu den sjätte upplagan av det som har blivit Nordens största sångtävling. Sonja Stenhammar tycker att allt har blivit väldigt bra, trots att mediebevakningen från Stockholm inte riktigt blivit den hon hade hoppats på.

– Men jag är en positiv person och jag tror att det blir en ändring där, säger hon.

Tack vare att WSIMC redan efter andra tävlingen blev upptagen i en världsorganisation för erkända sångtävlingar behövs inte längre några massutskick för att nå sökanden.

– Det är genom världsorganisationen man hittar oss, över hela klotet.

En språngbräda

Deltagarna kommer hitresande från bland annat Tyskland, Ryssland, USA, Japan och Finland. Men i år är hela 18 av de 65 sångarna svenskar, vilket är ovanligt många.

– I Sverige finns ett motstånd mot tävlingar, kanske vill man inte visa upp sig och riskera att bli kritiserad. Men det är ju en möjlighet att få veta var man står i en internationell konkurrens och få engagemang. Det är viktigt att man som sångare hittar en plattform för att visa upp sig.

Fri entré

Nu hoppas hon också att Norrköpingspubliken sluter upp – första och andra ronden är öppna för allmänheten och har fri entré.

– Vi skulle önska att det kom mycket mera folk och lyssnade. Det borde vara fullsatt. Det blir också så mycket roligare för sångarna att sjunga för en publik istället för en tom sal. Om man inte är van vid opera kan man gå efter en kvart, för vi öppnar mellan varje sångare, tipsar Sonja Stenhammar.

011-200454

Så går tävlingen till

Rond 1, 65 sångare

9 juni 10.30-18.00

10 juni 10.30-18.15

11 juni 10.30-14.15

Rond 2, 30 sångare

12 juni 11.00-18.00

13 juni 11.00-18.00

14 juni 11.00-12.45

Första och andra ronden är öppna för allmänheten och helt gratis.

16 juni 18.00 Finalkonsert med max 8 sångare. I prispotten finns 260 000 kr, varav 100 000 kr går till vinnaren som också får sånguppdrag i St Petersburg, Malmö och Norrköping. Totalt fyra pris delas ut, men också ett Mozartpris och publikens pris.

Juryn

Clas Sköld, Casting Director, Malmö Opera, Sverige

Nader Abbassi, Dirigent/Kompositör, Egypten/Schweiz

Serge Dorny, Direktör Opera national de Lyon, Frankrike

Alfio Grasso, Baryton, Italien

Olga Kondina, Sopran/Professor, Ryssland

Gabriella Ravazzi, Sopran/Professor/ Direktör för Spazio Musica, Italien/Frankrike

Karin Veres, Konstnärlig ledare, Norrköpings Symfoniorkester, Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!