Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grindstugan vill förbättra tillgängligheten

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre får 25 000 kr för att förbättra tillgängligheten vid Grindstugan.

Grindstugan i Rejmyre får ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet för att förbättra tillgängligheten.
Foto: Sara Segraeus

Grindstugan i Rejmyre får ekonomiskt stöd från Riksantikvarieämbetet för att förbättra tillgängligheten. Foto: Sara Segraeus

Foto:

Rejmyre2015-06-03 08:00

– Det var en trevlig överraskning! säger Anders Rådenstein i hembygdsföreningen när Folkbladet ringer.

Föreningen ansökte om 45 093 kr för sitt projekt med att göra Grindstugan mer tillgänglig för skolklasser och rullstolsburna.

– Det gamla bostadshuset har tre våningar och vi behöver bättre trappräcken som fallskydd. Idag uppfyller vi inte kraven som finns kring detta. Dessutom vill vi göra boden tillgänglig för rullstolsburna. Vi vill öppna upp och sätta in en dörr på ena gaveln, säger Anders Rådenstein.

"Får diskutera"

Men totalkostnaden för ombyggnaderna beräknas uppgå till drygt 61 000 kr.

– Nu får vi se vad pengarna räcker till. Det får vi diskutera på vårt kommande möte, säger Anders Rådenstein.

Grindstugan är ett av två hus som finns bevarade i Rejmyre från tiden före glasbruket. Det är ett hembygdsmuseum som levandegör historien genom att visa hur familjerna bodde och levde. Stugan är troligen byggt under andra hälften av 1700-talet och tjänat som som bostad åt fyra familjer. Boden intill den faluröda stugan, ”Humlegårdsboden”, flyttades till Grindstugan 1998 och är byggd 1917.

Extra satsningar

Av årets cirka 260 ansökningar har Riksantivarieämbetet beviljat pengar till 76 projekt runt om i landet. Bland bidragstagarna finns allt ifrån gruv-, flyg-, och fängelsemuseum till ångbåtsföreningar och smedjor. Bland annat Hults bruks smidescentrum får 34 000 kr för att ta fram informationsmaterial.

I år görs extra satsningar inom verksamhet och drift av museijärnvägar. I Östergötland tilldelas Museiföreningen Wadstena-Fogelsta järnväg 150 000 kr för en försudie av upprustning av banan Vadstena-Fågelsta.

Övriga i länet som får pengar är Brandkårsmuseet i Simonstorp, 35 000 kr till utställningshallarna, Odalmannens museum, 100 000 kr och Föreningen Brukskultur i Åtvidaberg, 40 000 kr för filmguidning vid Bersbo Storgruvelave.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!