De svartas osynliggjorda historia träder fram på scenen i pjäsen som Lorriane Hansberry skrev, bara 28 år gammal. Genom arbetarklassfamiljen Younger, bosatt i Chicagos utsatta kvarter i Southside, skildrar hon segregation, rasmotsättningar och fattigdom i det sena 50-talets USA. Men i den karga miljön frodas drömmar och framtidsplaner.
Sonen Walter – enastående gestaltad av David Lenneman – är trött på att passa upp på vita och tjäna småpengar som chaufför. Tillsammans med en kompanjon vill han starta en spritbutik. Men då behövs ett startkapital.
Den intelligenta och nyfikna dottern Beneatha (Asha Ali) vill gå en annan väg och utbilda sig till läkare. Men att studera kostar pengar.
Hela familjen väntar på en magisk check – försäkringspengarna efter den döda fadern, ”Big Daddy”. Familjen styrs nu med fast hand av Lena – en värdig och troende matriark, som bekymrat skakar på huvudet åt barnens gräl och sonens rikedomsfantasier. Själv behöver hon också checken, för att kunna köpa familjen ett bättre hem. Ett bättre liv. Slippa ohyra, misär och trångboddhet.
Scenografin är en sliten och färglös lägenhet med utsikt över en bakgård och plankor spikade över hål i köksväggen. Den slår an en realism och kammarspelstil, där vi får komma familjen nära. Emellanåt är syskontjafset lite tröttsamt och stillastående. Men samtidigt fascinerar Hansberrys förmåga att elegant ringa in familjens, samhällets och världens problem i en och samma pjäs. Kolonialism, generationsklyftor, sexism, rasism och klassmässigt utanförskap är några av de många trådarna.
Josette Bushell-Mingos regi är varsam och trogen originalet. Den skickliga ensemblen, med åtta afrosvenskar, ger tyngd och trovärdighet åt dramat. David Lanneman, Asha Ali och Kayode Shekoni riktigt glänser i de bärande rollerna.
Slutet hade lätt kunnat bli sentimentalt, men istället blir det en svidande och angelägen påminnelse om tidens förtryck mot svarta i USA. Men i de rasistiska våldslågornas sken framträder också parallellen till vår egen samtid, där flyktingförläggningar brinner och hatbrott fyller nyhetsflödet.