På de 160 sidorna i boken, bjuds läsaren på en nostalgisk resa i diskotekens Sverige, under 1960-, -70 och 80-talen. Och inte bara i Sverige, utan Hjulström tar sig friheten att, trots bokens titel, ägna ett kapitel i boken åt USA, där han berättar om discomusikens födelse och om livet på världens mest kända diskotek, Studio 54 i New York. Det är några av bokens mest spännande sidor!
Han kommer också in på John Travoltas och filmen "Saturday night fevers" betydelse, för att discokulturen definitivt skulle lämna gay- och medborgarrättsrörelsens kretsar, till att nå en masspublik över hela världen.
Men givetvis domineras boken av berättelser från Sveriges diskoteksvärld, allt från Nybro till Stockholm, och Håkan Hjulström bjuder verkligen på en fullmatad nostalgitripp av Guds nåde. Han har lyckats gräva fram massor av fakta, som diskoteksnamn, ägare, många bilder och exempel på typiska discoannonser.
Detta kryddat med personliga minnen från discokvällar på många olika ställen, gör att man verkligen sugs in i discobranschen ännu en gång och det är inte utan att en hel del minnen bubblar upp, om man nu själv var aktiv under de här åren, vilket jag själv var.
Dessutom får vi följa med Håkan Hjulström bakom kulisserna, det vill säga positiva och negativa sidor av att driva diskoteken. Något som han verkar vara väl insatt i, dels som gammal diskoteksägare själv av bland annat Olympia på Kungsgatan i Norrköping, dels via alla kontakter i branschen som han, tvivels utan, har och haft.
Men är det en bok som bara kan rekommenderas till gamla discofreaks, som vill frossa i gamla synder?
Nej, det vill jag inte påstå. Boken är skriven på ett mycket underhållande och levande sätt och jag kan nästan lova att personer, som är för unga att själva ha upplevt discoeran, får en kul stund i läshörnan och en upplevelse från tiden när "farfar var ung"...
Inte minst om man har anknytning till Norrköping, för den här staden och dess discoprofiler dyker upp med jämna mellanrum på boksidorna. Exempelvis Lennart och Håkan Polhammar och deras No 1 och Paradiset, Hasse Åhs, Kaj Kindvall, Knäppingen, Bankiren, Öfversten, Domino, Dominique, Ettan och Key-Club.
Man får också frottera sig med massor av kändisar som dyker upp i boken, som vår nuvarande kung, diskusstjärnan Ricky Bruch, Björn Skifs och Abba. Kort sagt, innehåller boken lite av det mesta som hände under discoepoken.