Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tornado av känslor – och historisk tv

Två extravaganta herrar med fäbless för ordbrottning och deras roll i tv-historien. Ett filmiskt uppvaknande som lyfter humör och tankar.

Duellerar. Gore Vidal och William F. Buckley Jr under en av de heta pratstunderna 1968.

Duellerar. Gore Vidal och William F. Buckley Jr under en av de heta pratstunderna 1968.

Foto: ABC Photo Archives

film2015-10-09 08:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1968 fick konservative William F. Buckley Jr. förfrågan från tv-kanalen ABC om han ville ställa upp i deras bevakning av presidentvalskampanjen. När han tackat ja undrade ABC vem han skulle tycka var absolut värst att debattera mot. Buckley Jr. sa antingen kommunister eller liberale Gore Vidal. TV-kanalen, som låg illa till med sina publiksiffror, kontaktade Vidal för ett jobb som debattmotståndare till Buckley Jr. Kanalens tanke var att den hätska dynamiken skulle generera tittarsiffror.

Så började ett fenomen i amerikansk tv som exporterats till världens alla hörn. Genom de ofantligt hårda debatterna mellan Vidal och Buckley Jr. lyckades ABC höja antalet tittare och få andra kanaler att följa efter. I dag kan man kalla det för ett urspårat minfält men först och bäst var dessa två herrar; två elitister med säregna snobbdialekter någonstans mellan amerikanskt och brittiskt uttal. De lyckades bli folkkära i landet där bildning är stigmatiserat. Majoriteten av tiden ägnade herrarna åt att bråka med varandra. Både charm och illvilja flödade under sändningarna. Sakfrågorna fick cirka två procent av uppmärksamheten.

I sin högst trollbindande och övertygande dokumentär gör Robert Gordon och Morgan Neville något större än att enbart skildra ett skede i historien. Genom dessa två väldigt speciella män och deras drabbning beskriver de även världen och livet. Alla beståndsdelar finns med lagom mycket. En blick över deras historia, deras personligheter, yrkesliv, politiska gärningar, privata sfären och andra bedrifter.

Inte en gång känner jag att något saknas i dokumentären.

Däremot vill jag gärna ha mer av Vidal och Buckley Jr. och deras extravaganta, överdrivna personligheter.

Det som verkligen tar tag i mig är komplexiteten som omger porträtten. Allt från deras framgångar till besvikelse över personliga öden ger en större dimension. Gore Vidal, en man med högt anseende och otroligt framgångsrik som författare, är ändå besviken över hur livet blev. En klok betraktelse som säger något om mänskligheten, inte enbart honom.

"Best Of Enemies" växer inifrån som en tornado av känslor. Skratt, glädje, förvåning, uppgivenhet, sorg. Trots att det låter jobbigt är upplevelsen uppfriskande. Jag känner mig uppväckt ur en filmisk dvala. Som recensent utvecklar man en förmåga att stänga av och på filmupplevelser för att kunna gå vidare i sin cineastiska färd. "Best Of Enemies" kunde jag inte stänga av.

Film

Best Of Enemies

Flimmer Norrköping Filmfestival

Regi: Robert Gordon och Morgan Neville

I rollerna: Gore Vidal, William F. Buckley Jr m fl.

Betyg: * * * *